Amnesty: gevangenen gemarteld in containers Zuid-Soedan

Een soldaat van Sudan Peoples Liberation Army in Opposition (SPLA-IO) in Juba.
anp Een soldaat van Sudan Peoples Liberation Army in Opposition (SPLA-IO) in Juba.
De leefomstandigheden van tientallen gevangenen in Zuid-Soedan zijn erbarmelijk. Amnesty International laat vandaag weten dat mensen in slecht geventileerde scheepscontainers zijn ondergebracht en weinig voedsel en water krijgen. Daarnaast mishandelen militairen de gevangenen geregeld. Amnesty spreekt over martelingen.

De mensenrechtenorganisatie richt de beschuldigingen aan het adres van de autoriteiten in Zuid-Soedan. Veel gevangenen zouden door de mishandelingen om het leven zijn gekomen. Zo worden ze in elkaar geslagen door militairen, hebben ze geen contact met de buitenwereld en krijgen ze slechts een keer in de week te eten.

Amnesty concludeert via satellietbeelden dat op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Juba vier metalen containers staan. Daarin zijn de gevangenen, die vastzitten zonder proces, hun leven niet zeker. De meeste gevangenen zijn volgens de organisatie burgers die verdacht worden van betrokkenheid bij een voormalige rebellenbeweging. Die groep werd geleid door de huidige vicepresident van het land, Riek Machar.

Amnesty International heeft president Salva Kiir opgeroepen een einde te maken aan de misstanden. In een reactie liet zijn woordvoerder weten dat Zuid-Soedan geen dergelijke containers heeft en dat Kiir geen berichten over het onderwerp heeft ontvangen. Volgens de zegsman zijn de geruchten er enkel op gericht het land in tweeën te doen splijten.