Amnesty eist stopzetting geheime detenties

Amnesty International heeft de Verenigde Staten opnieuw opgeroepen een eind te maken aan de geheime detentie van terreurverdachten. De oproep staat in een rapport, waarin het verhaal wordt verteld van een Jemeniet, die op verschillende plaatsen vastzat na begin 2004 door Amerikaanse soldaten te zijn opgepakt op een markt in de Iraakse stad Fallujah. De Jemeniet, de nu 31-jarige Khaled al-Maqtari, zou veelvuldig zijn mishandeld en gemarteld.

Geen reden gekregen
Al-Maqtari zat volgens Amnesty eerst negen maanden in de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib, waarna hij werd overgebracht naar een geheime CIA-gevangenis in Afghanistan. Vervolgens werd hij bijna tweeënhalf jaar in totale afzondering vastgehouden op onbekende plaatsen, mogelijk in Oost-Europa. Uiteindelijk werd hij teruggestuurd naar Jemen, waar hij nog tot mei vorig jaar gevangenzat. Hij is nooit in staat van beschuldiging gesteld en heeft al die tijd geen advocaat, rechter of vertegenwoordiger van het Rode Kruis gezien. Ook kreeg hij nimmer te horen waarom hij werd vastgehouden of waar hij was.

Hondengeluiden
Zowel in Abu Ghraib als in de Afghaanse gevangenis is Al-Maqtari naar zijn zeggen mishandeld en gemarteld. Hij werd onder andere uit zijn slaap gehouden, blootgesteld aan extreme hitte en kou, fel licht en keiharde muziek of ander geluid en zat langdurig vastgeketend, zo staat in het rapport. "Het was geen muziek, maar lawaai om je bang te maken, zoals voorkomt in een enge film. Ik was bang. Er waren geen honden, maar wel hun geluid. Iedere keer als je probeerde te slapen bonsden ze hard en gewelddadig op de deur", zegt de Jemeniet in het rapport. De VS hebben volgens Amnesty tot op heden niet toegegeven dat ze Al-Maqtari hebben vastgehouden.

Openheid gevraagd
Amnesty vraagt de VS ook degenen die verantwoordelijk zijn voor de geheime detenties ter verantwoording te roepen; de naam en verblijfplaats bekend te maken van alle personen die in het kader van de oorlog tegen het terrorisme worden vastgehouden en alle betrokkenen ofwel voor een onafhankelijke rechter te brengen, ofwel vrij te laten. (novum/sd)

Khaled al-Maqtari
UNKNOWN Khaled al-Maqtari