Amnesty: “1.600 burgerdoden bij Westerse aanval op kalifaat-hoofdstad Raqqa”

Raqqa, oktober 2017.
AP Raqqa, oktober 2017.
Bij de (lucht)aanvallen van de Westerse coalitie op de Syrische stad Raqqa zijn in 2017 zeker 1.600 burgers omgekomen, dat stellen Amnesty International en de organisatie Airwars na maandenlang onderzoek. “Veel luchtaanvallen en tienduizenden artillerieaanvallen waren willekeurig”, stellen de onderzoekers.

De organisaties deden onderzoek op 200 locaties in de grotendeels verwoeste stad, spraken met 400 ooggetuigen en analyseerden een grote hoeveelheid satellietbeelden.  Daaruit is een database ontstaan met ‘ bewijsmateriaal over meer dan 1.600 burgerslachtoffers'. “De onderzoekers verzamelden de namen van meer dan 1.000 van die slachtoffers, 641 namen hebben we kunnen verifiëren", stelt Amnesty in een persbericht.

IS veroverde Raqqa  in 2014, er woonden toen zo'n 200.000 mensen in de stad. Raqqa was tussen 2014 en 2017 de officieuze hoofdstad van het IS-kalifaat.  Die terroristische groepering voerde een schrikbewind in de stad. Op het centrale plein van Raqqa werden executies uitgevoerd, de hoofden van slachtoffers werden op hekken langs het plein gespietst.

Tussen juni en oktober 2017 werd de stad belegerd door (vooral) Koerdische troepen. Die werden vanuit de lucht bijgestaan door de bombardementen van de Westerse coalitie, daaraan deden onder leiding van de VS ook onder meer Frankrijk en Groot-Brittanië mee. Ook ons land was in die periode met F-16's actief in de regio
. De Amerikanen hielpen de Koerden bij de slag om Raqqa ook met artilleriebeschietingen vanaf de grond.

Koerdische strijders bij de bevrijding van Raqqa.
AP Koerdische strijders bij de bevrijding van Raqqa.

Klem tussen IS en Coalitie

Behalve duizenden IS-strijders werden er bij die beschietingen dus ook zeker 1.600 burgers gedood, stellen de twee onderzoeksorganisaties. De inwoners van de stad zaten klem: IS gebruikte hen als menselijk schild, waardoor ze niet konden vluchten voor de Westerse bommen. “Door de mijnen en scherpschutters van IS werd Raqqa een dodelijke val. Veel luchtaanvallen en tienduizenden artillerieaanvallen waren willekeurig", stelt Amnesty-onderzoekster Donatella Rovera.  Het handelen van de Coalitie was, volgens de organisatie, in strijd met internationale afspraken waarin staat dat ook in een oorlog burgers zoveel mogelijk beschermd moeten worden en aanvallen waarbij burgers getroffen kunnen worden, proportioneel moeten zijn. “De Coalitietroepen maakten Raqqa met de grond gelijk, maar ze kunnen de waarheid niet uitvlakken.”

De onderzoekers beschrijven onder meer een bombardement op 25 september 2017 waarbij een gebouw van vijf verdiepingen wordt geraakt en instort. In de kelder van dat gebouw schuilden vier families, 32 mensen, onder wie 20 kinderen, werden gedood, stelt Amesty. “Ik ben iedereen die me na was verloren: mijn vier kinderen, mijn man, mijn moeder, mijn zus. Was het doel niet om de burgers te bevrijden? Ze hadden ons moeten redden, onze kinderen moeten redden", zo citeert Amnesty een overlever, Ayat Mohammed Jasem.

Onderzoek Raqqa, om grootschalig lijden van burgers bij toekomstige militaire operaties te voorkomen

Donatelle Rovera

Jarenlang onenigheid

De twee organisaties willen dat de Coalitie een onderzoek instelt ‘naar wat er fout is gegaan in Raqqa’. “Om grootschalig lijden van burgers bij toekomstige militaire operaties te voorkomen.” De Coalitie zou inmiddels de verantwoording op zich hebben genomen van 159 burgerdoden. Woordvoerders van de Operation Inherent Resolve, zoals de militaire operatie van de coalitie in Syrië en Irak heet, hebben vanochtend nog niet gereageerd op een verzoek van onze collega's van AD.nl om een reactie. 

Er is al jarenlang onenigheid over het aantal burgerdoden dat is gevallen tijdens de Westerse inzet in de oorlog tegen IS. Amnesty en Airwars schatten dat aantal vorig jaar al op 7.000, terwijl de Coalitie het zelf toen op 1.000 hield. 

Het centrale plein in Raqqa, na de verdrijving van IS. Het plein werd door IS als executieplaats gebruikt.
EPA Het centrale plein in Raqqa, na de verdrijving van IS. Het plein werd door IS als executieplaats gebruikt.
IS-strijders hielden op 30 juni 2014 een parade met buitgemaakt materieel bij de inname van Raqqa.
AP IS-strijders hielden op 30 juni 2014 een parade met buitgemaakt materieel bij de inname van Raqqa.23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Bonacasa

  Philip Verstrepen, bewust gekleurde informatie aan het geven? Van het getal dat jij noemt zijn veruit de meeste doden gevallen in Irak, Afghanistan en Syrië. Het aantal doden in het Westen is daarmee absoluut 'onverwaarloosbaar' - al is elk slachtoffer er één te veel.

 • Denis Stock

  Zijn de slachtoffers van IS hierin meegerekend?

 • Philip Verstrepen

  In 2017 waren er 19000 doden door moslimterrorisme.

 • Tom De Bondt

  Man man, wat een commentaren. Als Assad bombardeert is het schandalig, als het Westen bombardeert is het collateral damage. Het hangt er maar vanaf aan welke kant je staat zeker?

 • Jef Heffens

  Amnesty International is goed bezig om zichzelf irrelevant te maken. Hebben zij soms een alternatief? De mensen van amnestie international in België zijn trouwens ultralinkse krachten die op zoek zijn in de hoop de vorige regering te kunnen compromitteren. Voor gelijk welk alternatief zouden ze toch weer een verhaal verzonnen hebben om het westen in diskrediet te kunnen brengen.