Amerikanen voor het eerst rijker dan Zwitsers, België op zesde plaats

thinkstock
Voor het eerst zijn de Amerikanen gemiddeld rijker dan de Zwitsers. Dat blijkt uit het jongste Allianz Global Wealth Report voor 2016, dat een klassement opstelt van de financiële vermogens wereldwijd. België strandt op de zesde plaats. Uit het rapport blijkt ook dat de vermogens vorig jaar wereldwijd opnieuw zijn gestegen, tot een nieuwe recordhoogte.

Voortaan zijn de Verenigde Staten officieel het rijkste land ter wereld, toch als het gaat om het totaal aan financiële activa min de schulden. De VS onttroonden Zwitserland, dankzij een stevige inhaalbeweging op de Amerikaanse beurzen en de sterkte van de Amerikaanse dollar. Maar het verschil met Zwitserland blijft klein, aldus Allianz. Mogelijk worden de rollen dit jaar opnieuw omgedraaid. Ook bruto, zonder de schulden in rekening te brengen, blijft Zwitserland onbetwist nummer één.

Zesde plaats
In de VS bedraagt het netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking 177.210 euro, tegen 175.720 euro in Zwitserland en 96.890 euro in Japan. België staat met 92.080 euro per hoofd van de bevolking op de zesde plaats. In 2000 bekleedde ons land nog de vierde plaats.

Wereldwijd steeg het nettofortuin (een combinatie van beleggingen in obligaties of aandelen, pensioenfondsen, verzekeringen en cash min de schulden) met 7,6 procent tot 128,5 miljard euro. Maar de vermogens zijn wel erg ongelijk verdeeld: de rijkste 10 procent bezit 79 procent van alle rijkdom.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carine Goedertier

  Wat met de 62 miljard euro die van België naar Dubai versluist is en dan nog maar de zwijgen van grote bedrijven als Inbev, De Nul enz....zij maken ook heel veel winst maar moeten bijna geen belastingen betalen en ook geen welvaart tax van 0,15 % want zij hebben geen effectenrekening maar wel heel veel aandelen in hun bedrijf. Haal de tekorten maar opnieuw bij de kleine man. Triestige zaak !!!!

 • Christian F

  We zijn dus gezakt van de vierde naar de zesde plaats. Daar hebben onze regeringen wel iets mee te maken, door het veronachtzamen van deze welvaartscreatie via steeds hogere belastingen. De Belgen zitten veel te veel in nulrentende producten en veel te weinig in aandelen, waardoor veel welvaart in dit land verloren gaat. hoewel we de zesde rijkste zijn, staat Brussel op plaats 67 van financiële centra wereldwijd. Hoeveel werkplaatsen verliezen we daardoor? 100.000?

 • Eric Urkens

  Dus 10% bezit bijna 80% van alle rijkdom. Normaal zouden NVA en OpenVLD die 10% toch makkelijk moeten kunnen vinden voor een deftige en broodnodige vermogenstax. Voer daarbij nog een echte strijd tegen de fiscale fraude en de begroting bulkt van de overschotten.

 • raf janssens

  Niet het gemiddelde, maar de mediaan zou de maatstaf moeten zijn van het vermogen. De Amerikanen bungelen dan waarschijnlijk ergens achteraan in het rijtje bij de ontwikkelingslanden.

 • A A

  Dat is toch normaal als je geld kan drukken ze hebben nog niet eens het goud dat garant zal staan voor het drukken. Die zeepbel zal ooit ontploffen