Amerikanen voeren twee bombardementen uit op Basra

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zeker twee bombardementen uitgevoerd op de Zuid-Iraakse stad Basra. De luchtaanvallen vonden plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat heeft een woordvoerder van de Britse troepen in Irak vandaag gezegd. De Britten hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Basra vorig jaar in december aan het Iraakse leger overgedragen, maar zijn nog wel in de buurt gelegerd.

Ten zuiden van de hoofdstad Bagdad leverde het Iraakse leger vandaag slag met sjiitische miliciens. Het geweld speelde zich af in Nasiriyah, waar volgens de politie vier doden en veertien gewonden vielen, en Mahmoudiya. Aanleiding tot het geweld vormt een offensief dat de regering deze week inzette tegen sjiitische milities in Basra.

De (sjiitische) premier Nouri al-Maliki heeft de sjiitische strijders in Basra tot vandaag de tijd gegeven om hun wapens in te leveren en het geweld af te zweren. Volgens aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr maakt de regering misbruik van een door hun leider afgekondigd staakt-het-vuren. In Basra is een machtsstrijd gaande tussen het Mahdi-leger van al-Sadr en een andere sjiitische militie, de Badr Brigade. (novum/lpb)