Amerikanen vallen over NRC-cover met N-woord

De illustratie van de controversiële NRC-pagina
Siddhartha Mitter/Twitter De illustratie van de controversiële NRC-pagina
De Nederlandse krant NRC Handelsblad heeft op 31 juli een recensie gepubliceerd van 'Between the World and Me', een boek over ras in de Verenigde Staten. Doorgaans zet het onderwerp aan tot discussie, maar ditmaal was dat de lay-out van het artikel. Of hoe een Nederlandse krant in het oog van een Amerikaanse Twitterstorm is gekomen.

Onder andere nieuwsplatform Vox.com noemt de publicatie 'racistisch' en 'kwetsend'. In het stuk stelt ze: "De vraag die waarschijnlijk nu door uw hoofd spookt, is 'waarom', gevolgd door een verbijsterend 'hoe'"

The Washington Post-journalist Karen Attihad vroeg Michel Krielaars, chef boeken bij NRC Handelsblad, om tekst en uitleg. Die laatste verdedigt de beslissing van de hoofdredacteurs en zichzelf met vuur: volgens Krielaars zijn de illustraties een weergave van de 'stereotiepe' en 'blanke' agressie, het thema van het boek van Ta-nehisi Coates' 'Between the World and Me'. "De illustraties zijn lelijk en offensief, ja, maar dat is ook de inhoud van het boek, daarom wilden we het zo weergeven", zegt Krielaars. "En waarom we het 'N-word' gebruikt hebben? Omdat die betekenis in het Nederlands lang niet zo hard aanvoelt als in het Engels; het is dan ook een Engels woord. We waren ons ervan bewust dat de cartoon en de titel sommige mensen konden bruuskeren, maar dat was niet de bedoeling."

Vox is niet overtuigd: "Blijkbaar hebben de Nederlanders last van een blinde vlek wat de rassenkwestie betreft. Dat heeft de heisa rond de zwarte pieten al meermaals bevestigd."