Amerikanen vallen achterover: “Is Australië echt zó groot?”

Australië is bijna even groot als de VS.
Twitter/@Sci_Phile Australië is bijna even groot als de VS.
De hevige bosbranden in Australië zijn ook in de VS een belangrijk nieuwsitem. Nu ze geregeld geconfronteerd worden met kaarten van de crisissituatie Down Under schrikken vele Amerikanen ervan hoe groot Australië in werkelijkheid is: niet zo gek veel kleiner dan de VS zelf.

Onze aarde is nog altijd rond en dat geeft vaak een vertekend beeld op wereldkaarten. Australië ligt doorgaans ergens rechtsonder op een map en lijkt voor velen kleiner dan het eigenlijk is. Gisteren bleek nog dat er volgens sommige schattingen een oppervlakte tot vijf keer België in lichterlaaie staat of heeft gestaan.

Ook heel wat Amerikanen stonden versteld toen wetenschapper Kyle Hill een kaart met de Australische brandhaarden postte waarbij hij het land over de Verenigde Staten legde. Het werd meteen duidelijk dat het verschil in omvang tussen beide niet zo groot is. Qua breedte komen de twee landen zelfs met elkaar overeen. “Wow, ik besefte echt niet dat het zo’n massa land was. Dit opent mijn ogen”, klonk het onder meer op Twitter. En: “Is dit wel op schaal?” Met de verschillende brandhaarden erbij zagen de Amerikanen meteen hoe catastrofaal de situatie op het enorme continent is. “Alsof de hele VS in brand zou staan”, schreef iemand op Twitter.

In cijfers: Australië is volgens Wikipedia 7.692.024 km² groot. De Verenigde Staten van Amerika hebben een totale oppervlakte van 9.826.675 km², maar zonder Alaska is dat 8.345.328 km². Als je daar nog eens de territoriale wateren aftrekt, blijft er 7.891.267 km² over. Ons landje beslaat een terrein van amper 30.528 km² en is dus zo’n 325 keer kleiner dan de hele VS. 

Al meer dan 60.000 km² Australisch land ging in de vlammen op. Dat is twee keer België en ook meer dan de oppervlakte van verscheidene Amerikaanse staten zoals Massachusetts en New Jersey. Sommigen schatten zelfs dat tot bijna drie keer zoveel terrein vuur heeft gevat. 

De bosbranden kostten aan 24 mensen en aan maar liefst bijna 500 miljoen dieren het leven. Meer dan 2.000 huizen werden verwoest.

Deze koala is een van de zowat 500 miljoen dieren die de branden niet hebben overleefd.
EPA Deze koala is een van de zowat 500 miljoen dieren die de branden niet hebben overleefd.
Zo ziet Kangaroo Island er nu uit, na de doortocht van de vlammenzee.
EPA Zo ziet Kangaroo Island er nu uit, na de doortocht van de vlammenzee.30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toni van belle

  Het enige wat ik hier van onthoud is dat er 500.000 miljoen dieren zijn omgekomen en dat is "on us" as they say.

 • Catherine MISTIAEN

  Ik ben ook verbaasd dat niemand deze overeenkomst ooit gezien heeft: het is als het ware een puzzelstuk dat er precies in past. Ik heb zo ergens een vermoeden dat God graag puzzelt.

 • wim CLAES

  vrijwillige brandweer, bijna geen sproeivliegtuigen, amper heli's, geen brandgangen,, niemand zit bomen om te zagen en legt brandgangen aan, ploegen , zelf waterreservoirs aanleggen zodat ge het nat kunt houden rond uw huis, etc, kortom ze zijn er precies ook niet echt mee bezig dat ze eigenlijk in een begroeide sahara wonen, met aan de rechter kant wat zeer brandbare bomen .

 • rudy saeys

  Probleem is gewoon dat water omgedoopt is naar blauwe goud .bedankt beste beleggers

 • Herbert Roelandt

  Aan allen die de Amerikanen dol vinden, vraag eens aan 100 willekeurige studenten of voorbijgangers bvb eens de naam van de hoofdstad van de staat New York, of laat ze eens aanduiden op een kaart waar South Dakota ligt ...