Amerikanen: "Russische provocatie had verkeerd kunnen aflopen"

Een foto van de Amerikaanse marine waarop te zien zou zijn hoe Russische straaljagers over de Amerikaanse torpedojager vliegen.
EPA Een foto van de Amerikaanse marine waarop te zien zou zijn hoe Russische straaljagers over de Amerikaanse torpedojager vliegen.
Het Amerikaanse oorlogsschip in de Baltische Zee had deze week de Russische straaljagers die langs scheerden kunnen neerschieten. Dat heeft John Kerry donderdag gezegd. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlanse Zaken had zo'n reactie op de Russische provocatie binnen de militaire richtlijnen gepast.

Twee Russische gevechtsvliegtuigen simuleerden maandag en dinsdag in internationale wateren voor de kust van Rusland een aanval op een Amerikaans oorlogsschip. De straaljagers, die waarschijnlijk geen wapens bij zich hadden, vlogen op 9 meter afstand langs de torpedobootjager en deden het water opstuiven. Na de manoeuvres van de twee Soechoj-straaljagers volgde een Russische gevechtshelikopter, die rondjes om het schip USS Donald Cook vloog en foto's maakte.

Kerry veroordeelde de provocatie op CNN Espanol, zo meldt persbureau AP. De commandant van het schip had het recht het te verdedigen. De Amerikanen hebben in Moskou hun zorgen geuit over de Russische acties, zo meldde de Amerikaanse regering gisteren. "Ik kan zeggen dat er communicatie heeft plaatsgevonden", aldus een woordvoerder van het Witte Huis. "En we zoeken naar een oplossing van onze meningsverschillen door middel van de gevestigde militaire overlegkanalen."

De Russen noemen de Amerikaanse reactie "overspannen". Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie keerden de straaljagers toen ze het schip zagen en gebruikten ze daarbij "alle voorzorgsmaatregelen".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.
EPA