Amerikanen onder de indruk: Daan (17) bouwt WTC-torens na in garage

De garage van zijn ouders puilt helemaal uit met de Twin Towers van de 17-jarige Daan van der Steijn uit het Nederlandse Deurne (Noord-Brabant). Hij bouwde het complete World Trade Center uit New York in twee jaar tijd eigenhandig na.

Waarom Daan het bouwde? "Uit respect voor de slachtoffers." De Amerikaanse ambassade in Nederland is gefascineerd en zegt 'erg onder de indruk' te zijn. En dan te bedenken dat de tiener nog de fles kreeg toen de torens op 11 september 2001 instortten. 

"Nu is het World Trade Center een klein beetje terug. Ik heb het op mijn manier nagebouwd", laat Van der Steijn weten. Hij wilde het op dinsdag 11 september af hebben, twee jaar nadat hij begon, maar door een brandje in de noordelijke toren, een overstromende fontein en veel schaaf- en snijwonden werd het iets later.

Daan van der Steijns WTC.
Facebook Daan van der Steijns WTC.

40.000 stenen

Hij begon op z'n veertiende met het eerste steentje, dat hij van modelgips maakte. Hij vond oude plattegronden van het complex en bekeek foto's van de Twin Towers. Met die informatie bouwde hij het WTC op schaal na. Het project met 40.000 steentjes heeft een werkende fontein en 2.200 lampjes, een achter elke ruit. 

Waarom begon Van der Steijn aan zo'n groot project, dat helemaal in het teken staat van de aanslagen in New York? Hij was nog maar net geboren toen de vliegtuigen de torens invlogen. "Ik zag zoveel filmpjes over de aanslagen, dat het me steeds meer raakte", vertelt hij. "Die dag mag gewoon nooit vergeten worden."

Thank you Daan

De Amerikaanse ambassade zegt 'erg onder de indruk te zijn' van het werk van de 17-jarige. "Uit respect en ter nagedachtenis aan de slachtoffers, die omkwamen op 11 september 2001, bouwde hij de plek volledig na. Thank you Daan."

In de video is te zien hoe het complex er bij dag en bij nacht uitziet. De verlichting is zelfs met zijn telefoon te bedienen.

Daan van der Steijn met zijn WTC in een garage in het Nederlandse Deurne (Noord-Brabant).
Facebook Daan van der Steijn met zijn WTC in een garage in het Nederlandse Deurne (Noord-Brabant).27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Louagie

  Tis prachtig jongen goed gedaan jij hebt doorzettingsvermogen en jou kunst is prachtig niet iedereen vind het mooi maar laat ze maar zeggen je toont heel veel respect en liefde toe naar de slachtoffers en familie leden en vrienden das gwn zo prachtig je bent een lieve jonge kunstenaar met een groot hart dat dat aan de wereld toont en dat mag gezien worden echt heel goed gedaan jongen Daan knap gedaan

 • Kimberly Bartholomeeusen

  Prachtig gedaan lieve jongen! Enkel al voor je doorzettingsvermogen! Een zeer mooie prestatie! Laat ze maar zagen dat het niet "perfect" is. Ik vind het een echt kunstwerk! Top!

 • Jeoff Cleevers

  Er zijn veel WTC bouwers en veel modellen, dit model is niet mooi, het ziet er niet uit. Onder de modelbouwers jongens die nog geen 14 zijn die beter kunnen.

 • Ruben Notshare

  Inside job

 • CHRISTIANA DE GEEST

  Aan Rudy van Wayenberge. Man deze jongen was nog een kind als hij er aan begon! En begin jij dat je in de modelbouwwereld zit??? Wat presteerde gij op die leeftijd? Waarschijnlijk ook al veel bla...bla. Of misschien is er in u een onbekend wonderkind verloren gegaan?