Amerikanen geadviseerd om Libië direct te verlaten

Een gewapende militair van de Libische strijdkrachten in Benghazi.
REUTERS Een gewapende militair van de Libische strijdkrachten in Benghazi.
De Verenigde Staten adviseren Amerikanen in Libië om onmiddellijk het land te verlaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt, verwijzend naar de "onvoorspelbare en onstabiele" toestand in het land.

"Omwille van veiligheidsproblemen, heeft Buitenlandse Zaken maar een beperkt aantal personeelsleden op de ambassade in Tripoli en erg beperkte middelen om Amerikanen in Libië te hulp te komen", aldus het Amerikaans advies. Het ministerie waarschuwt voor ontvoeringen, gewelddadige aanvallen en moord.

"Net als Syrië"
De waarschuwing volgt op een uitspraak van de leider van het islamitische militante Ansar al-Sharia die gisteren zei dat de Verenigde Staten zich niet moeten bemoeien met Libische zaken. De groepering wordt door Amerika gezien als een terroristische organisatie en wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi in 2012. Daarbij kwamen de ambassadeur en drie andere Amerikanen om het leven.

De leider van de groepering, Al-Zahawi, waarschuwde de Verenigde Staten gisteren zijn opponent niet te steunen. Doen ze dat wel dan wacht volgens de leider van Ansar al-Sharia een "smadelijk verlies". Volgens hem zou het in Libië wel eens net zo kunnen lopen als in Syrië.