Amerikanen brengen nu al massaal hun stem uit voor midterms: “Stijgingen van 60 tot 400 procent”

President Donald Trump voerde gisteren campagne in Huntington (West-Virginia).
AFP President Donald Trump voerde gisteren campagne in Huntington (West-Virginia).
In de staten waar electoraal veel op het spel staat, hebben al miljoenen Amerikanen vroegtijdig hun stem uitgebracht. Dat zijn er veel meer dan vorige keren. Sommige staten melden stijgingen van 60 tot 400 procent ten opzichte van vier jaar geleden, meldt nieuwszender MSNBC. 

Tijdens de tussentijdse verkiezingen, de zogenoemde midterms, kunnen Amerikanen hun stem uitbrengen onder meer voor het Huis van Afgevaardigden, een deel van de Senaat en een deel van de gouverneurs.

Grote motivatie

Koploper is de staat Tennessee. Daar verviervoudigde het aantal early voters tot bijna 1,3 miljoen. In Texas kwamen al 4,7 miljoen stemmen binnen tegenover 1,7 miljoen in 2014. Ook in de staten Arizona, Florida, Montana, Georgia, Indiana en Nevada steeg het aantal explosief.

In veel Amerikaanse staten is het mogelijk dat kiezers soms al weken voorafgaand aan de verkiezingen hun stem kunnen uitbrengen. Dat kan niet alleen bij speciale stembureaus, maar ook via de post. De hoge opkomstpercentages duiden op een grote motivatie bij kiezers om dit jaar hun stem niet verloren te laten gaan.

Opkomstpercentage

Bij de vorige tussentijdse verkiezingen in 2014 deed slechts 36,7 procent van de Amerikanen de moeite om naar de stembus te trekken. Bij de presidentsverkiezingen in de VS ligt het opkomstpercentage doorgaans tussen de 55 en 60 procent.

Kom meer te weten over de midterms in deze video: wat is het, wie wordt er verkozen en wat wordt er verwacht?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Aerts

  @ Fons Casteels. Uiteraard zijn fox en breitbart de enige echte nieuwsbronnen, tenminste als je een hele sterke maag hebt...

 • Karel Tichmann

  André Gijbels; "het was toen kiezen tussen de cholera en de pest"... Hmm, volgens de Amerikaanse bevolking, was het kiezen tussen goed en kwaad.

 • danny buyse

  @Marc Verleysen, Guido Bervoets heeft toch genoeg punten aangehaald wat Trump allemaal heeft verwezenlijkt of niet soms. De vraag is nu of het wel positieve punten zijn zowel voor de mens, de wereld en de natuur. Staatsschuld Amerika is 80000 euro per inwoner voor België is dat 42000 euro per inwoner. Marc dit zijn live realiteit cijfers!!

 • Karel Tichmann

  Voorspelling: Dat de Amerikaanse bevolking gaat overweldigd goedkeuren, hoe President Trump het land bestuurd. En de democraten verliezen verstand en weten van gekkigheid niet meer wat moeten doen om Hem te stoppen.

 • Dave Janssens

  jan Meclot kent u Trump persoonlijk? Doe dan niet alsof u dat wel doet. Sterker nog, probeer eerst een keer iets van de geschiedenis te begrijpen voor u zich inlaat met politiek.