Amerikanen breiden luchtaanval tegen taliban in Afghanistan verder uit

Amerikaanse strijdkrachten bereiden zich voor op een luchtaanval tegen de taliban in Afghanistan.
REUTERS Amerikaanse strijdkrachten bereiden zich voor op een luchtaanval tegen de taliban in Afghanistan.
De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan hebben hun luchtaanvallen tegen de taliban nu ook uitgebreid naar het noorden van het land. De voorbije 96 uur hebben ze met een serie bombardementen drugslabs, opleidingscentra en andere doelwitten aangevallen. 

Terwijl het aantal Amerikaanse luchtaanvallen in andere conflicten, bijvoorbeeld in Syrië, terugloopt, nemen ze in Afghanistan snel toe. Vorig jaar waren het er volgens officiële cijfers meer dan 2000 - in 2016 waren het er net iets meer dan 1000. Ook de Afghaanse luchtmacht, die nog volop in de trainingsfase zit, neemt aan de luchtaanvallen deel. Tegelijkertijd vallen er ook meer slachtoffers onder de burgerbevolking te betreuren. Volgens de Verenigde Naties steeg in de eerste negen maanden van 2017 het aantal door luchtaanvallen getroffen burgers in vergelijking met 2016 met 52 procent naar 205 doden en 261 gewonden. 

Bij de bombardementen van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan werden ook gestolen militaire voertuigen vernietigd. Die voertuigen werden de voorbije maanden almaar meer voor zelfmoordaanslagen gebruikt tegen politie- en militaire posten. Tijdens de luchtaanvallen heeft een B-52, een van de grootste langeafstandsbommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht, 24 precisiebommen gedropt. Dat is een record.

Bloedige aanslagen

Na een serie aanslagen met rond de 150 doden in de hoofdstad Kaboel hebben veiligheidstroepen een vrachtwagen geladen met twee ton explosieven in beslag genomen. Dat is vandaag bevestigd door een medewerker van de inlichtingendienst NDS, die niet bij naam genoemd wilde worden. Er werden ook verschillende mensen opgepakt.

De taliban had in januari de verantwoordelijkheid opgeëist voor een 17 uur durende aanval op een hotel met minstens 22 doden en een zelfmoordaanslag met meer dan 100 doden. De terreurorganisatie Islamitische Staat eiste dan weer een aanslag op een politiepost met zeker 20 doden en een aanval op een militaire basis met 11 doden op.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cédric Nuyts

    wat amerikanen toch allemaal niet voor olie en mineralen doen :)