Amerikaanse “war on terror" kostte al meer dan half miljoen mensen het leven en dodental blijft stijgen

EPA
Minstens een half miljoen mensen kwamen om in Afghanistan, Irak en Pakistan als gevolg van de zogenaamde Amerikaanse “war on terror”. Dat staat in een onderzoek van de Brown University. De strijd tegen terrorisme werd door voormalig president George Bush geïntroduceerd als antwoord op de aanslagen van 11 september 2001.

In het rapport dat werd vrijgegeven door het Watson Institute for International and Public Affairs van de Brown University, schat men dat de oorlog verantwoordelijk is voor een dodental van 480.000 tot 507.000. De onderzoekers wijzen er wel op dat het cijfer waarschijnlijk niet overeenkomt met het werkelijke dodental, te wijten aan “de grote onzekerheid bij elke telling van doden tijdens een oorlog”. Ze concluderen dat de “war on terror” met grote waarschijnlijkheid nog meer slachtoffers eiste.

Zo kwamen tienduizenden burgers om in steden zoals Mosul, maar hun lichamen werden tot zover nog niet gevonden. Verder werden er 7.000 Amerikaanse troepen vermoord in Irak en Afghanistan, alsook zo’n 200.000 Iraakse en meer dan 23.000 Afghaanse burgers.

Al ligt het aantal slachtoffers al behoorlijk hoog, personen die stierven als onrechtstreeks gevolg van de oorlog –aan ziekte, door slechte infrastructuur of geen onderkomen- werden niet opgenomen in het rapport.

Tol blijft stijgen

De onderzoekers aan Brown University benadrukken dat de tol sinds de laatste telling (2016) met meer dan 110.000 slachtoffers steeg. En het ziet er niet uit alsof de zware kost van de oorlog plots zal minderen. Zo is de Amerikaanse oorlog in Afghanistan -17 jaar later- nog steeds aan de gang. Minder intens dan voorgaande jaren, maar het aantal burgers dat in 2018 stierf door de oorlog was zelden zo hoog.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy van hecke

  in iedere oorlog steven onschuldigen mensen vroeger en nu ook en in de toekomst zal het niet anders zijn

 • Gilbert Vermeersch

  Dit is duidelijk niet de juiste wijze om de wereld-over-bevolking tegen te gaan.

 • jos beverke

  Er zijn mensen die reactie met een actie vermengen.Iemand die reageert op een actie moet niet met de vinger gewezen worden.Maar ja,er zijn er die zo graag afgeven op de VS waar menig vluchteling naar toe wil omdat het er zo slecht is?

 • Gino Denil

  7000 Amerikaanse troepen die vermoord werden in Irak en Afghanistan. Hoeveel militairen zijn dat dan.

 • Jan Harmsen

  Amerika en slagkracht? Wat een onzin. Ze moeien zich overal, vermoorden miljoenen mensen en laten complete landen in puinhoop achter. Dat is geen slagkracht dat is terrorisme. Europa is trouwens bevrijd door de Russen, Marokkanen en de landen van het Gemene Best, de USA leverde maar een heel kleine bijdrage.