Amerikaanse wapenlobby schiet Trump te hulp

Donald Trump krijgt in zijn strijd om het Witte Huis steun van de uiterst machtige Amerikaanse wapenlobby. De NRA (National Rifle Association) besliste dit vrijdag op haar congres in Louisville.

Dat de NRA haar uitverkoren kandidaat zo lang voor de stembusdag kiest, is een zeldzaamheid. In 2012 gaf de lobby haar zegen aan Mitt Romney in oktober, slechts één maand voor de verkiezingen.

Openlijke strijd
Met de snelle steunbetuiging aan Trump wil de NRA vooral beletten dat Hillary Clinton president Barack Obama opvolgt. Democrate Clinton voert openlijk strijd tegen de organisatie. "Als ze erin slaagt om nog maar één rechter te benoemen in het Hooggerechtshof, kunnen jullie jullie wapens vaarwel zeggen", hield NRA-leider Wayne LaPierre zijn publiek dan ook voor.

In zijn toespraak brak Trump een lans voor wapenbezit en beloofde de inspanningen die president Obama gedaan heeft om de wapenwet te verstrengen ongedaan te maken als hij president zou worden. "Ik ga die decreten zeer snel 'onttekenen', vanaf het eerste uur dat ik in functie treed", zei hij.
 
Aanslagen
Trumps tegenkandidaat Hillary Clinton wil het 'Second Amandment', het recht van de Amerikanen om wapens te bezitten en te dragen, afschaffen. Trump is daar vierkant tegen en haalde als 'slecht voorbeeld' de strenge wapenwetgeving in Frankrijk aan.

Volgens de Republikein zouden de aanslagen van 13 november in Parijs anders zijn afgelopen als niet enkel de terroristen wapens hadden gehad. "Als er wapens waren geweest aan de andere kant, beloof ik jullie dat er geen 130 doden zouden zijn gevallen."

Twistpunten
De wapenwetgeving in de Verenigde Staten is een van de grote twistpunten tussen de Republikein Trump en de Democraat Clinton. Clinton zei vijftien jaar geleden al een voorstander te zijn van een verbod op aanvalswapens. "We moeten vechten tegen een cultuur van geweld door vuurwapens", zei ze zondag nog in Kentucky.