Amerikaanse vrouw slachtoffer van pesterijen nadat samenzweringstheorie beweert dat ze virus naar China bracht

Maatje Benassi is reserviste voor het Amerikaanse leger.
Shutterstock Maatje Benassi is reserviste voor het Amerikaanse leger.
Maatje Benassi, een reserviste bij het Amerikaanse leger, staat ongewild centraal in een samenzweringstheorie die beweert dat zij aan de basis ligt van de Covid-19-pandemie. De getrouwde moeder van twee kinderen wordt er zonder enig bewijs van beschuldigd het virus naar China te hebben gebracht.

Samenzweringstheorieën over de oorsprong van het virus verspreiden zich bijna even snel als het virus zelf. Zo doet zelfs onder Chinese diplomaten geruchten de ronde dat de VS het virus met opzet naar China brachten. 

De Amerikaanse Maatje Benassi en haar man Matt, die voor het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt, zijn momenteel slachtoffers van een samenzweringstheorie die sinds maart gretig wordt gedeeld. Volgens de Amerikaan George Webb, een 59-jarige man die zichzelf “onderzoeksjournalist” noemt, maar in werkelijkheid al jaren samenzweringstheorieën verspreidt via zijn YouTube-kanaal, bracht Benassi het virus naar China toen ze in oktober deelnam aan de Military World Games in Wuhan. Benassi deed mee aan de fietswedstrijd, maar kwam ten val, brak een rib en liep een hersenschudding op. Hoewel er honderden militairen deelnamen aan de Military World Games, een soort van Olympische Spelen voor militairen, werd Maatje er om een onduidelijke reden uitgepikt als ‘patient zero’ (patiënt nul).

George Webb beweert zelfs dat de Italiaanse DJ Benny Benassi mee in het complot zit met Maatje en Matt Benassi en dat de DJ zelf (die volgens Webb niet Italiaans, maar Nederlands is) met het coronavirus besmet is. Beweringen waar volgens het drietal niets van klopt: ze kennen elkaar niet eens en Benassi is een vaak voorkomende naam in Italië, klinkt het.

Cyberpesten

Sinds de valse verhalen de ronde doen, werd het adres van Maatje en Matt Benassi online verspreid en krijgen ze via sociale media talloze berichten van aanhangers van de hersenspinsels van Webb en consorten. Hun socialemedia-accounts hebben ze ondertussen afgesloten. “Het is alsof ik elke dag wakker word uit een nare droom en dan in een nachtmerrie beland”, vertelde Maatje aan CNN. “Ik wil dat iedereen stopt met me lastig te vallen, want dit is cyberpesten en het loopt uit de hand.”

Haar man Matt heeft geprobeerd om de video’s van Youtube te halen en de verdere verspreiding ervan tegen te gaan. Het koppel nam zelfs contact op met een advocaat en de politie, maar die vertelden hen allebei dat ze er weinig tegen konden beginnen.

Matt vreest dat de hele situatie “zal uitdraaien op een nieuwe Pizzagate”, verwijzend naar een andere samenzweringstheorie over een pedofiele organisatie die zogezegd gerund wordt vanuit een pizzeria in Washington, DC en waar onder andere Hillary Clinton deel van zou uitmaken. De bizarre theorie kreeg aanvankelijk weinig aandacht, tot een man in 2016 het vuur opende in de pizzeria, omdat hij naar eigen zeggen onderzoek wilde verrichten naar Pizzagate.

Video’s blijven opduiken

YouTube-video’s over de Benassi’s worden zowel via YouTube als Chinese sociale media als WeChat, Weibo en Xigua Video verspreid. Zelfs wanneer YouTube de video’s offline haalt, verschijnen ze nadien weer opnieuw. “Het is erg moeilijk om hem (Webb, red.) aansprakelijk te houden”, zegt Matt Benassi. “De autoriteiten zeggen dat we er niets aan kunnen doen, omdat we in dit land het recht op vrije meningsuiting hebben.” Bovendien zou het ook enorm veel geld kosten om een proces tegen Webb aan te spannen. 

Wat er ook gebeurt, “de schade is er”, aldus Maatje Benassi. “Ik weet dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Elke keer wanneer je mijn naam googlet, zal ik opduiken als patiënt nul.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cho Lee

  @soraja saluyts nee tuurlijk , de westerse wereld mag een land zomaar beledigen zonder bewijzen te hebben en China mag absoluut niet de wedsterse wereld op zijn vingers tikken. VS mag hele wereld in brand steken , China mag geen lamp aansteken.

 • Patrick Kelchtermans

  Ach, de Amerikanen en hun complottheorieën, je kan er boeken over schrijven. En lezen trouwens. Hoe onwaarschijnlijker, hoe liever. En echt niemand is geïntereseerd in de bron - die verzinnen we lekker zelf, keihandig, geen mens die het te weten komt - of laat zich van de wijs brengen door stapels tegenargumenten. Research resmearch.

 • lucien lemahieu

  is misschien waar. onderdeel van de handelsoorlog tussen de VS en China, maar uit de hand gelopen..

 • Soraja Salluyts

  Gezellig iemand de schuld geven en uit kafferen als men logisch nog kan denken is het virus begonnen in China zelf door vleerhonden groter soort dan vleermuis men moet deze mevrouw niet valselijk beschuldigen.

 • jaap geelhoed

  George Webb heeft afgelopen jaren heel veel informatie boven de tafel gekregen, altijd na zeer uitgebreid research. Misschien is het goed dat de lezers eerst zelf eens gaan kijken naar zijn youtube kanaal, alvorens te oordelen.