Amerikaanse vrouw opgepakt in Zimbabwe na 'beledigende tweet' aan adres Mugabe

Robert Mugabe.
AP Robert Mugabe.
De Zimbabwaanse politie heeft in de hoofdstad Harare een Amerikaanse vrouw gearresteerd op verdenking van belediging van president Robert Mugabe. De vrouw wordt ervan beschuldigd de 93 jaar oude president een "egoïstische en zieke man" genoemd te hebben op Twitter.

Het gaat om de eerste arrestatie wegens belediging aan het adres van het staatshoofd sinds Mugabe vorige maand een nieuw 'ministerie van Cyberveiligheid' liet oprichten. Martha O'Donovan werkt voor Magamba TV, dat zichzelf omschrijft als producent van politieke satire.

De politie viel vanmorgen haar huis binnen in Harare. O'Donovan ontkent de beschuldigingen en noemt ze "ongegrond en kwaadaardig". De politie nam haar laptop, gsm en andere elektronische apparaten in beslag.

Naast de 'beledigende' post zou de Amerikaanse vrouw op Twitter ook een boodschap gepost hebben over "een trol wiens vrouw en stiefzoon een Rolls-Royce gekocht hebben". Mugabe wordt daarbij niet bij naam vermeld, maar volgens lokale media is zijn stiefzoon, Russell Goreraza, de enige Zimbabwaan die recent een auto van het luxemerk heeft ingevoerd. Ook zou hij nog twee Range Rovers, twee Mercedes Benz S-klasse-auto's en een Aston Martin hebben gekocht.

Foto's van de auto's zorgden vorige maand voor protest op de sociale media in Zimbabwe

De Amerikaanse ambassade in Zimbabwe is op de hoogte van de arrestatie en zegt de situatie van dichtbij op de volgen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pietertje V

    Nog even en dan barst in zimbabwe het feest los, dictator en onderdrukker is precies kleurgebonden

  • Willy Van Craen

    De vrouw heeft gelijk want hij heeft zijn volk als president laten lijden terwijl hij en familie in luxe leefde.De blanke boeren moesten hun land afgeven aan zijn stomme vrienden.