Amerikaanse viceminister van Justitie Rod Rosenstein kondigt vertrek aan

De Amerikaanse viceminister van Justitie Rod Rosenstein.
REUTERS De Amerikaanse viceminister van Justitie Rod Rosenstein.
De Amerikaanse onderminister van Justitie, die in mei 2017 speciaal aanklager Robert Mueller aanstelde om de banden tussen de Russische regering en de campagne van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump te onderzoeken, laat weten dat hij ontslag neemt.

Rosensteins vertrek komt niet onverwachts, aangezien Trump al in maart viceminister van Transport Jeffrey Rosen nomineerde om hem te vervangen. Rosenstein stelde zijn vertrek uit om Justitieminister William Barr te helpen met het (deels) vrijgeven van het Mueller-rapport, het resultaat van diens 22 maanden durende onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. 

“Onze verkiezingen zijn veiliger en onze burgers zijn beter op de hoogte van de geheime inspanningen van buitenlandse mogendheden om onze verkiezingen te beïnvloeden”, schrijft Rosenstein in zijn ontslagbrief aan Trump. Hij bedankt de president voor de “hoffelijkheid en humor” waar hij getuige van was.

Wankele positie

Volgens Amerikaanse media was de positie van Rosenstein al wankel sinds het ontslag van Jeff Sessions als minister van Justitie eind 2018. Rosenstein stelde vlak na zijn in mei 2017 Robert Mueller aan om de eventuele collusie tussen Moskou en het campagneteam van president Donald Trump te onderzoeken. Met die benoeming bekrachtigde hij niet alleen de onafhankelijkheid van justitie, maar riep hij ook de toorn van Trump over zich uit. 

Na ontvangst van het eindrapport eind maart dit jaar, trokken Rosenstein en Barr echter de conclusie dat er onvoldoende bewijs was om de president aan te vallen.

“We handhaven de wet zonder angst of begunstigingen, omdat geloofwaardig bewijs niet partijdig is en de waarheid niet wordt bepaald door opiniepeilingen”, concludeerde Rosenstein in zijn ontslagbrief.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Thys

    Trump wantrouwde zijn vice-minister Justitie waarschijnlijk omdat die teveel wist, vandaar hij de baan moest ruimen !