Amerikaanse verpleegster gearresteerd omdat ze weigert bloedtest patiënt mee te geven aan politie

Screenshot
Een verpleegster in een universitair ziekenhuis in Utah is deze week gearresteerd omdat ze weigerde bloed af te nemen van een comateuze patiënt aangezien de politie daarvoor een bevelschrift moet voorleggen of de toelating van de patiënt moet hebben.


Volgens de regels van het University of Utah Hospital mogen dokters en verpleegkundigen enkel de resultaten van bloedtesten aan de politie doorgeven indien ze dus de toelating van de patiënt hebben of een schriftelijk bevel. De politie mag ook niet aandringen om bloed af te nemen bij een patiënt tenzij ze aan die volwaarden voldoen. De politie van Salt Lake City is destijds zelfs akkoord gegaan toen het ziekenhuis die nieuwe regel implementeerde. 

Verpleegster Alex Wubbels had de agenten een bewijs voorgelegd van de geschreven regel van het ziekenhuis. Bovendien konden de agenten ook meeluisteren met een telefoongesprek tussen Wubbels en een van haar bazen, die het verhaal van Wubbels bevestigde. Maar midden in het gesprek krijgt agent Jeff Payne er genoeg van: hij wordt kwaad omdat ze geen bloed wil afnemen bij de patiënt, die slachtoffer was van een verkeersongeluk, en arresteert de verpleegster meteen. Payne laat Wubbels een halfuur in een hete politiewagen zitten, maar laat hij uiteindelijk vrij omdat ze inderdaad gewoon de wet heeft gevolgd.  

De politie is een intern onderzoek gestart. De agent in kwestie mag geen bloed meer ophalen voor politieonderzoek, maar is niet geschorst. De chef van het departement heeft zijn verontschuldiging aangeboden aan Wubbels. De verpleegster zelf zegt dat ze nog erg in de war is over het incident. "Iemands bloed afnemen wordt afgedaan als iets simpel, maar bloed is jouw bloed, dat is jouw eigendom", zegt Wubbels.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • petra edens

    Tja politiestaat nietwaar , extreem rechts krijgt de overhand dus luisteren en zwijgen de wet telt niet meer.

  • kurt vanspringel

    Groot gelijk toen ik in coma lag en dat mocht ook nie om tot ik op leven en dood lag , hij was ook zo ne gast denkend dat hij meer kent Da ne dokter , en ik was alleen zonder iemand er bij.

  • Gedra Gedra

    PRACHTIG nog eens een verpleegkundige die haar JOB met liefde en correct uitvoerd. PROFICIAT.