Amerikaanse troepen worden vanuit noorden van Syrië verplaatst naar Irak

Amerikaanse troepen op terugtocht in het noordoosten van Syrië.
AP Amerikaanse troepen op terugtocht in het noordoosten van Syrië.
De ongeveer duizend Amerikaanse militairen die uit het noorden van Syrië worden teruggetrokken, worden verplaatst naar het westen van Irak. Daar gaan ze door met de campagne tegen IS-strijders en helpen ze met de verdediging van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd.

Volgens Esper is de terugtocht eerder “een kwestie van weken dan van dagen” en wordt deze via vliegtuigen en konvooien uitgevoerd.

Turkije viel vorige week het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in Turkije. Deze operatie begon nadat de Amerikaanse president Trump zijn troepen uit het gebied had teruggetrokken.

Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  De VS zat legaal in Syrië en hij kreeg geweldige hulp van de Koerden. Maar gezien daar niets te rapen valt keert hij terug naar Irak waar oliebronnen aanwezig zijn.

 • HUGO COOLSAET

  Dat het VS-leger zich zonder afspraken, garanties en vervangende strijdkrachten, zich onmiddellijk terugtrekt in Syrië en daarbij de enige trouwe bondgenoot het mes in de rug steekt, is zonder meer een walgelijke beslissing van Trump. "Make America Great again" , de VS is nog nooit zo laag gevallen als nu.

 • Marie Vanakker

  Dan toch niet naar huis zoals beloofd ?

 • Ronny Biesen

  Trump zet ze korter bij Iran. Hij wil zijn oorlog. IS is hem worst.

 • Roger Boni

  De USA troepen in Syrie waren daar illegaal en schonden de territoriale integriteit van het land . Zij hadden geen mandaat van welke internationale organisatie ook om daar te verblijven , laat staan acties uit te voeren. Logisch dat ze Syrie verlaten. Een pluspunt voor Trump.