Amerikaanse troepen vanuit Syrië in Irak aangekomen

Een konvooi van Amerikaanse legervoertuigen aan de Iraaks-Syrische grens bij Dohuk.
REUTERS Een konvooi van Amerikaanse legervoertuigen aan de Iraaks-Syrische grens bij Dohuk.
Amerikaanse troepen die uit Syrië worden teruggetrokken zijn vandaag in Irak aangekomen. Op beelden is te zien dat zo'n honderd gepantserde voertuigen met militairen de Syrisch-Iraakse grens passeren.

Gisteren werden meer dan 70 pantservoertuigen met Amerikaanse vlag, die militair materieel vervoerden en geëscorteerd door helikopters, de Oost-Syrische stad Tal Tamr doorgereden, stelde een correspondent van het Franse persbureau vast. Het konvooi had zich volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) teruggetrokken van de basis van Sarrin bij Kobani, en reed richting de provincie al-Hasakah, dat aan de Koerdisch Autonome Regio grenst. Afgelopen dagen trokken de Amerikanen zich van drie andere Syrische basissen terug.

De Verenigde Staten kondigden op 13 oktober het vertrek van zo’n 1.000 Amerikaanse militairen uit het noorden en oosten van Syrië aan, vijf dagen na de start van een Turks offensief in de regio tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). De VS haalden 7 oktober ook al eens troepen terug uit Noord-Syrië nabij de Turkse grens, wat voor Turkije het pad effende om een offensief tegen de Koerdische milities te starten. Dat offensief werd donderdag stilgelegd door een wapenstilstand die onderhandeld werd door de VS.

REUTERS

Momenteel bevinden zich 5.200 Amerikaanse militairen in Irak, in het kader van een internationale anti-jihadistische coalitie onder leiding van Washington. Hun aanwezigheid op meerdere legerbasissen in het land is onderwerp van debat in Irak, waar pro-Iraanse politieke machten en sjiitische strijdkrachten regelmatig hun heensturen eisen. 

Het Pentagon beraadt zich over het behouden van enige troepen in delen van het noordoosten van Syrië, zo heeft volgens NBC News Defensieminister Mark Eesper vandaag gezegd. Er zijn nog troepen in het gebied om ervoor te zorgen dat olievelden niet in handen vallen van IS of andere militanten. De optie om troepen te behouden is nog niet aan president Donald Trump voorgelegd. 

REUTERS
REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Waren ze in Syrië gebleven hadden ze de Turkse agressie kunnen voorkomen. Maar Trump heeft zijn beste bondgenoten verkocht aan de Turken. Ik dacht dat Trump vrede wou. Wel dan heeft hij een mooie kans laten voorbijgaan. Nu is het terug oorlog in Syrië, het Turkse leger tegen de overwinnaars van IS. Het had vrede kunnen zijn.

 • MICHELINE GEVERS

  Is Irak dan "thuis" voor de Amerikaanse troepen? Neen maar wel voor de olie.

 • Michel Van Limbergen

  De Amerikaanse troepen worden warm onthaald door de Koerden, ze vertrouwen demerikanen voor geen cent meer!

 • Michel Van Limbergen

  Iran is nu verdomd dichtbij!

 • Jeanne Helsen

  Tot zover de goed nieuws show van “ik haal onze militairen terug naar huis, dat was een verkiezingsbelofte”. Alles is goed om geld te verdienen, scrupules heeft die man niet.