Amerikaanse troepen in Syrië beschoten door Turken

Bij een aanval met mortieren kwamen vrijdag ook twee Turkse burgers om het leven in het stadje Suruc.
AP Bij een aanval met mortieren kwamen vrijdag ook twee Turkse burgers om het leven in het stadje Suruc.
Amerikaanse troepen in de buurt van de Syrische grensstad Kobani zijn beschoten door Turks artilleriegeschut. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon gezegd. Er zijn geen gewonden gevallen.

"De explosie vond plaats in een gebied dat bij de Turken bekendstaat om de aanwezigheid van Amerikaanse troepen", zei marinekapitein Brook DeWalt in een verklaring na het incident dat vrijdagavond plaatsvond. 

Topfunctionarissen van het Pentagon benadrukten dat Turkije moet voorkomen dat zij Amerikaanse troepen in gevaar brengen binnen Syrië. 

De Amerikaanse troepen hebben zich nog niet teruggetrokken uit Kobani, stelt een woordvoerder van het Pentagon. De Verenigde Staten blijven fel gekant tegen het Turkse militaire offensief in Syrië en vooral tegen Turkse operaties “in gebieden waar de Turken zich bewust zijn van Amerikaanse soldaten”.

De Turks-Syrische grens waar het incident plaatsvond.
Google Maps De Turks-Syrische grens waar het incident plaatsvond.

Het Turkse ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat Turkse grenswachten waren aangevallen ten zuiden van de stad Suruc, ongeveer een kilometer van een Amerikaanse observatiepost. “Als een daad van zelfverdediging” werd het tegenvuur geopend op de “terroristen”, waarmee de Turkse regering gewoonlijk Koerdische milities bedoelt. Daarbij zijn er geen schoten gelost op de Amerikaanse grenspost, klinkt het. 

Volgens de Turken werden “alle voorzorgsmaatregelen genomen” zodat de Amerikaanse basis niet geraakt zou worden.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  De waarde van de NATO wordt nu duidelijk aangetoond! Nul, nul, monster zonder waarde!

 • Bart Muyshondt

  Niet interressant. Amerikanen in Syrië. Amerikanen in Irak, Pakistan, Afganistan, Koeweit, Emiraten, Egypte, Soedan, Viëtnam, Japan, enz,... is er een land waar de Amerikanen niet hebben gezeten? !

 • Arne Van Gheluwe

  Aanvallen uit zelfverdediging. Hoe vinden ze dat uit?

 • MARIA NOELS

  America fel gekant tegen ? Gewoon doorgestoken kaart Trump, Poetin en Erdogan. Europa en de NAVO moeten er aan geloven. Een schande !

 • Gino Verstraete

  Word tijd da de Amerikanen reageren