Amerikaanse topambtenaren: “Zoon van Osama bin Laden is dood”

Hamza bin Laden
EPA Hamza bin Laden
De Verenigde Staten hebben inlichtingenrapporten waarin staat dat Hamza bin Laden, de zoon van al-Qaida-leider Osama bin Laden, dood is. Dat zeggen drie Amerikaanse topambtenaren, zo meldt NBC News. Het is onduidelijk waar en wanneer hij zou zijn overleden. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Hamza bin Laden is de jongste mannelijke telg van de bin Laden-familie. Hij is de zoon van Osama bin Laden en diens derde echtgenote Khairiah Sabar, en zou al snel de grote trots van zijn vader worden. De jongen speelde niet met speelgoedauto’s, legoblokken of een voetbal, Hamza pakte het veel grootser aan. Zo zijn er videobeelden waarop de “kroonprins van de jihad” reeds op 10-jarige leeftijd paradeert met een AK-47, een automatische Kalasjnikov die zo’n vijf kilogram weegt en bijna een meter lang is. 

Osama bin Laden werd in 2011 tijdens een raid van Navy Seals in Abbottabad (Pakistan) om het leven gebracht. Hamza zou er ook bij zijn geweest, maar Osama’s oogappel overleefde de terreuractie wel. De jonge bin Laden waarschuwde dat de wereld zou boeten voor de dood van zijn vader. “Tegen Amerikanen vechten is de basis van ons geloof”, aldus Hamza bin Laden. Door zijn felle uitspraken groeide binnen terreurbeweging al-Qaida al snel het ontzag voor de jonge bin Laden. 

Propaganda

 Hamza bin Laden wordt vaak de “kroonprins van de jihad” genoemd. Uit documenten, die in 2015 onthuld werden door het persagentschap AFP, bleek dat Osama bin Laden wilde dat zijn zoon hem zou opvolgen “als hoofd van de wereldwijde anti-westerse jihad”. Via het propagandakanaal van al-Qaida uitte Hamza bin Laden meermaals bedreigingen. Zo riep hij jihadisten in het Westen al op om niet meer te vertrekken naar verre oorlogstonelen, maar op eigen bodem toe te slaan. Eén van de video’s waarin zijn stem te horen was, had het over aanslagen met messen en auto’s.

Volgens experts zou de jongeman, die ongeveer 30 jaar oud is, de groep Ansar al-Fourqan leiden. Die bood een onderkomen aan de meest geïndoctrineerde strijders van al-Qaida en terreurgroep Islamitische Staat.

  In februari nam Saoedi-Arabië nog de nationaliteit af van de zoon van bin Laden.

Rol VS?

Volgens de New York Times hebben de Verenigde Staten “een rol gespeeld” in de operatie waarbij Hamza bin Laden is omgekomen. De krant beroept zich op twee Amerikaanse verantwoordelijken.

De VS beloofden in februari een beloning van 1 miljoen dollar voor informatie over de verblijfplaats van Hamza. Niet veel later berichtten de officiële Saudische krant Umm al-Qura en de krant Okaz dat Hamza sinds februari niet langer welkom is in Saudi-Arabië. 

Het Witte Huis bevestigde het nieuws over de dood van Hamza bin Laden niet. “Ik wil geen commentaar geven”, vertelde de Amerikaanse president Donald Trump aan verslaggevers van NBC News. 

Hamza bin Laden
REUTERS Hamza bin Laden30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vermeiren

  Zo doorzichtig, het doel van de Amerikanen is overal vijanden creëren om hun gigantische uitgaven aan hun leger te rechtvaardigen.

 • Guido Pintens

  Karel Tichmann weet dat de United States Armed Forces Osama bin Laden gelikwideerd hebben onder Obama. Iemand waar hij een hekel aan heeft. Maar nu verkondigen dat diezelfde Forces zijn zoon hebben vermoord ... geen enkel bewijs van, want anders zou hij die pluim zeker op Trump's kop hebben gezet

 • najima eljalti

  @ Ronny Van De Wal ik had het niet beter kunnen zeggen, Verenigde Staten is de kiem van de miserie die wij nu en nog meer zullen hebben en allemaal uit machtzucht.

 • Jean De Grande

  Hier noemen ze het berechten van een terrorist dus een terreurdaad. Ik zou eens een onderzoek doen naar banden met terroristen.

 • Charlotte De greef

  Laat het ons hopen!!! Aan dergelijke monsters met boeventronie en compleet gebrek aan verstand en menselijkheid heeft de wereld geen behoefte. Zo lopen er jammer genoeg al veel teveel!