Amerikaanse tiener wou familie uitmoorden en school opblazen

De politie trof in deze opslagplaats materiaal aan om explosieven te maken.
AP De politie trof in deze opslagplaats materiaal aan om explosieven te maken.
De politie heeft in Waseca, Minnesota een bloedbad op school vermeden. Een 17-jarige was van plan om eerst zijn gezin te vermoorden. Daarna zou hij brand stichten en naar zijn middelbare school trekken waar hij bommen tot ontploffing wilde brengen en leerlingen doodschieten. De tiener was klaarblijkelijk in de ban van het drama op de Columbine High School waar twee studenten in 1999, twaalf medestudenten en een leraar doodschoten, weet nieuwszender CNN.

Nog volgens CNN beschikte de tiener over de nodige middelen om zijn plan uit te voeren. Een attente burger kon de politie verwittigen op tijd verwittigen. "Dit is een typevoorbeeld van burgers die op de juiste manier gehandeld hebben. Hierdoor werd een ware tragedie vermeden", luidt het in een verklaring van de politie. Iemand zag hoe de jongen zich vreemd gedroeg in een opslagruimte waarna een patrouille een kijkje ging nemen. De agenten vonden troffen er materiaal aan waarmee explosieven vervaardigd kunnen worden.

De tiener werd meteen opgepakt en voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor. Daar deed hij zijn plannen uit de doeken. Hij verklaarde dat hij eerst zijn moeder, vader en zus wou ombrengen. Daarna wou hij brand stichten om verwarring te zaaien bij de hulpdiensten. Intussen zou hij naar de school trekken om er tijdens de lunchpause een aantal explosieven tot ontploffing te brengen. Het sluitstuk moest een waar bloedbad worden waarbij hij het vuur zou openen op studenten.

Op de speelplaats van de school in Waseca werden bommen aangetroffen.
AP Op de speelplaats van de school in Waseca werden bommen aangetroffen.

De politie trof bij een huiszoeking een dagboek aan waarin hij zijn plan gedetailleerd beschreven had. Hij zou zijn aanval binnen een week of twee uitvoeren. De gitaarleraar van de jongen reageert geschokt. Hij volgde samen met zijn zus muziekles maar stopte er vier maanden geleden mee. "Hij kwam haast altijd naar de les. Hij speelde gitaar en zijn zus drums. Ze speelden vaak samen, ze waren erg close", aldus Ryan Lano.

De tiener was blijkbaar in de ban van het drama op de Columbine High School waar twee tieners, Eric Harris (18) en Dyland Klebold (17) op 20 april 1999 een bloedbad aanrichtten. De twee schoten toen twaalf medestudenten dood en een leraar en pleegden vervolgens zelfmoord. Later bleek dat ze alles van tevoren gepland hadden. Blijkbaar wou de 17-jarige zijn aanval ook op 20 april uitvoeren maar die dag viel in de paasvakantie en was de school gesloten.

De 17-jarige werd opgepakt. "Ik wil nu liever geen verklaring afleggen. Mijn familie heeft het moeilijk maar ik waardeer uw bezorgdheid", luidde de korte reactie van zijn moeder aan CNN.

Volgens Kris Markseon en Tom Lee van de politie in Waseca werd een "onvoorstelbare tragedie" vermeden.
AP Volgens Kris Markseon en Tom Lee van de politie in Waseca werd een "onvoorstelbare tragedie" vermeden.