Amerikaanse tiener krijgt 11 jaar cel voor hulp aan IS

Illustratiebeeld.
THINKSTOCK Illustratiebeeld.
Een Amerikaanse tiener is vandaag in Alexandria, Virginia veroordeeld tot ruim elf jaar cel voor het helpen van Islamitische Staat (IS). De zeventienjarige Ali Amin bekende betrokken te zijn bij een samenzwering die van plan was materiële steun te leveren aan IS. Amin was de eerste minderjarige die in de VS terechtstond in een dergelijke zaak.

Amin gebruikte Twitter en een blog om uit te leggen hoe aanhangers van IS via bitcoins geld konden overmaken aan de groepering. Hij had zo'n 4000 volgers op Twitter en hij stond in nauw contact met belangrijke strijders van IS. Ook zou hij een andere inwoner van Virginia hebben geholpen om in Syrië te komen, waar die jongeman zich aansloot bij IS.  Deze negentienjarige Amerikaan kan eveneens een zware straf tegemoet zien.

IS wordt door de Verenigde Staten beschouwt als terroristische organisatie, waardoor de Amerikaanse justitie hoge straffen kan opleggen aan sympathisanten. Amin kreeg 136 maanden cel, elf jaar en vier maanden. "De veroordeling van Amin laat zien dat mensen die social media inzetten om IS te helpen, worden opgespoord en vervolgd. Ze worden niet anders behandeld dan degenen die daadwerkelijk vechten voor IS'', aldus advocaat Dana Boente.

Ook al-Qaeda, al-Shabaab en het al-Nusra Front worden door de VS als terreurgroepen gezien. Een Keniaan die meer dan 10.000 euro doorsluisde naar die bewegingen kreeg vandaag in Miami zijn veroordeling te horen. De 27-jarige Keniaan moet vijftien jaar de cel in. Ook hij bekende schuld.