Amerikaanse studenten houden protestacties na bloedbad van Florida

EPA
Exact een maand na het bloedbad in een school in de staat Florida willen leerlingen en studenten overal in de Verenigde Staten hun eis naar strengere wapenwetten kracht bijzetten. In heel het land werden vandaag op vele scholen de lessen onderbroken om de zeventien slachtoffers van de schietpartij in Parkland te herdenken. 

Om de zeventien mensen te herdenken, die Nikolas Cruz op 14 februari had doodgeschoten, worden er in de hele VS op scholen en universiteiten lesonderbrekingen gehouden. Onder het motto 'Enough' (Genoeg) willen leerlingen en studenten om 10 uur plaatselijke tijd hun klas voor 17 minuten verlaten voor zogeheten 'walkouts'. Elke minuut is aan een slachtoffer gewijd. Met hun actie willen ze niet alleen de doden herdenken, maar tegelijkertijd voor striktere wapenwetten protesteren. De actie wordt georganiseerd door Empower, de jeugdafdeling van de grote vrouwenmars (Women's March) in Washington. Volgens haar website zijn in heel het land al meer dan 2800 'walkouts' gemeld.

Hoe de demonstranten de 17 minuten tijdens de walkouts invullen, staat hen vrij: de leerlingen kunnen de doden in stilte herdenken, maar ook zingen, de namen van de slachtoffers reciteren of een menselijke ketting vormen. Enkele scholen verboden hun leerlingen om aan de actie deel te nemen uit veiligheidsoverwegingen en wegens de verstoring van de lessen. 

"Mars voor ons leven"

Ook na de acties van vandaag zal het protest voortgezet worden. De getroffen leerlingen uit Florida plannen op 24 maart in Washington een "Mars voor ons leven". In de hoofdstad worden dan tienduizenden deelnemers verwacht. Bovendien zullen op die dag in heel de VS gelijkaardige marsen georganiseerd worden. Ook voor 20 april, de herdenkingsdag van het bloedbad aan de Columbine Highschool in Colorado van 1999, zijn demonstraties gepland.

Er worden overal in de Verenigde Staten protestacties gehouden. Gisteren herdacht de groep Avaaz met een bijzondere actie de kinderen, die sinds het bloed van Newton, Connecticut in 2012 in de VS zijn doodgeschoten. Volgens hun berekeningen zijn er ongeveer 7000. Activisten legden in Washington zo'n 7000 paar schoenen neer op het grasveld voor het Amerikaans Congres. Elk paar staat symbool voor een kind. 

Doodstraf ontlopen

Gisteren raakte bekend dat het Openbaar Ministerie tegen de 19-jarige Nikolas Cruz de doodstraf zal vorderen. Het bloedbad in Florida werd aangericht op "een koude, berekende en opzettelijke wijze" en "zonder enige schijn van moreel besef of rechtvaardigheid", klonk het gisteren. Cruz zou volgens CNN via zijn advocaten al hebben laten verstaan dat hij akkoord ging met een schuldbekentenis om de doodstraf te ontlopen. Cruz had in Florida veertien leerlingen en drie volwassenen doodgeschoten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilles Standaert

    De Amerikaanse jeugd is ontzettend dom. Ze geeft met plezier haar vrijheid af. Het Broward County politie korps en de FBI hebben in Florida zwaar gefaald. zeg maar gerust met opzet. Om nog maar te zwijgen dat het weer om een dader gaat die zwaar gepest werd op school. Gaan ze aan de automobielfederatie ook eisen van te stoppen met moorden met de auto?