Amerikaanse staat Utah wil doodstraf door vuurpeloton opnieuw invoeren

Staat schafte de executiemethode pas in 2004 af

Randy Gardner, de broer van de laatste gevangene die door het vuurpeloton werd geëxecuteerd, protesteert tegen het wetsvoorstel in Salt Lake City, Utah.
AP Randy Gardner, de broer van de laatste gevangene die door het vuurpeloton werd geëxecuteerd, protesteert tegen het wetsvoorstel in Salt Lake City, Utah.
In de Amerikaanse staat Utah heeft het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd dat de doodstraf moet mogelijk maken door het vuurpeloton. De wet, die heel wat controverse oproept, komt er nadat steeds meer staten in de VS in de problemen komen met de doodstraf door injectie.

De wet moet wel nog goedgekeurd worden in de Senaat voor ze definitief van kracht zou worden. In beide kamers hebben de Republikeinen een comfortabele meerderheid.

Het debat over de doodstraf door het vuurpeloton, maar ook over de herinvoering van executies via gaskamers, woedt al een tijd in een aantal Amerikaanse staten. Een aantal staten is namelijk de jongste tijd in de problemen gekomen met executies via een dodelijke injectie. Verschillende Europese farmabedrijven weigeren de dodelijke cocktails nog aan Amerikaanse gevangenissen te leveren omdat ze het niet eens zijn met de executiemethode. In april 2014 stierf een gevangene in de staat Oklahoma na een mislukte executie pas 43 minuten nadat hij het gif kreeg toegediend. Daarop werden in Oklahoma acht maanden lang geen executies uitgevoerd. In Arizona duurdde de doodsstrijd van een gevangene in juli vorig jaar maar liefst twee uur.

"Sneller en humaner"

Parlementslid Paul Ray, een van de initiatiefnemers van het nieuwe wetsvoorstel, vindt dat de doodstraf door het vuurpeloton dan ook een "sneller en humanere" manier is om een gevangene te executeren. Het vuurpeloton zou gebruikt worden als de staat een maand voor de geplande executie niet aan de nodige dodelijke cocktail kan komen voor een injectie.

Critici noemen het voorstel echter een gruwelijke terugkeer naar het wilde westen. Het is niet zeker dat de kogels de gevangene dodelijk treffen en voor een snelle dood zorgen. Utah schafte de mogelijkheid om te kiezen voor de doodstraf door geweervuur pas in 2004 af. Pas enkele jaren geleden werd de laatste gevangene op die manier geëxecuteerd, omdat hij al was veroordeeld voor de wijziging van de wet. Ronnie Lee Gardner werd, vastgebonden op een stoel en met een kap over zijn hoofd, op 18 juni 2010 door vijf schutters in het hart geschoten. Gardner, de eerste terdoodveroordeelde in 14 jaar die door het vuurpeloton werd geëxecuteerd, had zelf voor die methode gekozen omwille van zijn Mormoons geloof.

Ook nu zijn er trouwens nog altijd een handvol gevangenen die in de 'death row' in Utah wachten op de uitvoering van hun straf en die voor het vuurpeloton kunnen kiezen.

Door deze sleuven werd Ronnie Lee Gardner door vijf schutters doodgeschoten.
EPA Door deze sleuven werd Ronnie Lee Gardner door vijf schutters doodgeschoten.

Militair middel

De executie door het vuurpeloton was in het verleden een vaak gebruikte manier om terdoodveroordeelde gevangenen om te brengen. Vooral in het leger werd de methode vaak gebruikt omdat het een relatief 'gemakkelijke' en snelle manier is om iemand om te brengen. In veel gevallen krijgt één van de schutters een wapen met daarin een nepkogel, zodat niemand weet wie het dodelijke schot afvuurde.

Ook in Wyoming ligt een wetsvoorstel op tafel dat het vuurpeloton opnieuw mogelijk moet maken. In Oklahoma wordt gedebatteerd over een wet die executie door de gaskamer opnieuw mogelijk moet maken. In vijf andere staten, Californië, Maryland, Wyoming, Missouri en Arizona, is die straf in theorie zelfs nog mogelijk.

Bij een executie door het vuurpeloton zit de gevangene neer en wordt hij vanop enkele meters in het hart geschoten.
AP Bij een executie door het vuurpeloton zit de gevangene neer en wordt hij vanop enkele meters in het hart geschoten.