Amerikaanse staat Alabama verbiedt vrijwel alle abortussen

Tegenstanders van de wet in Alabama tijdens een demonstratie.
REUTERS Tegenstanders van de wet in Alabama tijdens een demonstratie.
De senaat van de Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is verboden. Alleen als de gezondheid van de vrouw in het geding is, is een abortus toegestaan.

Artsen die een abortus uitvoeren, plegen een strafbaar feit en riskeren een gevangenisstraf van 10 tot zelfs 99 jaar. Vrouwen die een abortus krijgen zijn niet strafrechtelijk aansprakelijk. Het voorstel om uitzonderingen toe te staan voor vrouwen en meisjes die zwanger werden door verkrachting en incest kwam van de Democraten, maar haalde het niet.

Het wetsontwerp werd begin mei al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van Alabama. Dinsdagavond werd het bijna volledige verbod op abortus ook makkelijk goedgekeurd in de Senaat van Alabama, met 25 stemmen voor en 6 tegen. De wet gaat nu naar de Republikeinse gouverneur Kay Ivey, die nog niet zei of ze de wet zou ondertekenen maar wel bekend staat als een felle tegenstander van abortus. Zes maanden na haar ondertekening zou de wet van kracht gaan. Doel van de wet is uiteindelijk om het Hooggerechtshof te bereiken, aldus voorstanders van de maatregel.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa en Georgia strafbaar abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is, wat al zes weken na bevruchting kan zijn. Veel vrouwen weten op dat moment nog niet dat ze zwanger zijn. De ‘heartbeat bill’  zoals die bijvoorbeeld in de staat Ohio is aangenomen, is gebaseerd op wetsvoorstellen, geschreven door conservatieve organisaties die veelal religieuze redenen aanvoeren voor het in hun ogen onwetmatige recht op abortus.

Tegenstanders van strengere abortuswetten stellen dat vrouwen zich zullen wenden tot gevaarlijke methodes om alsnog ongewenste zwangerschappen te beëindigen. 

Recht 

Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 in de zaak Roe v. Wade dat vrouwen het recht op abortus hebben. De uitspraak stelde dat het recht op privacy geldt tot in de baarmoeder: vrouwen moeten zelf kunnen kiezen of ze wel of niet zwanger willen zijn. Maar nu er na de controversiële benoeming van Bret Kavanaugh een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc vanessa

  ze zijn daar nog erger dan de moslims en de scharia ! de beschaving terug draaien hoe dom kunt ge zijn

 • Albert Hendrix

  Achterlijk volk die Amerikanen ,godsdienst fanaten.

 • Eline Van Tendeloo

  Schandalig, politiekers zouden niet mogen beslissen over anders mans lichaam. Beschamend dat dit in 2019 nog steeds een probleem is.

 • DIRK VAN DESSEL

  Proficiat om het op te nemen voor dergelijk Pro-Vita initiatief ter defensie der aller-, allerzwaksten die zichzelf niet kunnen verdedigen. Eens temeer wordt bewezen dat het Zuiden van de USA een conservatief-Christelijk (weliswaar protestants) bastion is, wat hun weerbare kracht uitmaakt. In schril contrast hiermee staat wat New York recent aan pro-abortus regeling heeft toegevoegd ; soms zelfs "abortus tot de 9de maand"

 • Katia Blancmont

  Ongelooflijk hoe de Christelijke lobby nog zo kan huishouden in al die staten. De weg naar zelfbeschikking en zelfontplooiing is nog heel lang...