Amerikaanse speciaal gezant voor Oekraïne neemt ontslag

Kurt Volker in juli van dit jaar.
EPA Kurt Volker in juli van dit jaar.
De Amerikaanse speciaal gezant voor Oekraïne, Kurt Volker, neemt ontslag. Volker, een voormalige ambassadeur, raakte betrokken bij de controverse rond president Donald Trump en diens advocaat Rudy Giuliani. Hij liet minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag weten dat hij opstapt. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Zijn vertrek komt er amper enkele dagen nadat bekendraakte dat Trump zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski tijdens een telefoongesprek onder druk had proberen zetten om een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen.

Eerder hadden de Democraten in het Huis van Afgevaardigden nog laten weten dat ze Pompeo een dagvaarding hebben bezorgd opdat hij aan de onderzoekscommissies documenten zou overhandigen met betrekking tot de contacten tussen Trump en de Oekraïense regering. 

Ook wilden ze Volker en nog vier andere hoge verantwoordelijken binnen het buitenlandministerie volgende maand in het Congres horen. Of Volker nog gehoord kan worden, nu hij ontslag genomen heeft, is onduidelijk.

Lees ook in HLN+: Alle vragen over de afzettingsprocedure tegen Trump: hoe werkt het, wat zijn de beschuldigingen en hoe groot is de kans dat hij echt moet vertrekken?
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Jos Spriet-Dewaele, als Trump tegen K. Volker zegt 'You are fired', dan verliest deze alle recht op een ontslagvergoeding, zijn eventueel verworven pensioenrechten en is hij niet meer verzekert.tegen ziektes, ongevallen etc. Indien hij zelfs ontslag neemt valt deze laatste na 6-12 maand weg maar de rest blijft hij behouden. Trump heeft dat met een minister nog gedaan, enkele weken voor zijn pensioen na 20 jaar dienst, en die was 20 jaar kwijt.

 • guido Bervoets

  De bal is aan het rollen en er valt al een kop. Er zullen er nog volgen. Er staat de VS nog een hels jaar te wachten en het zal niet fraai zijn maar wel bijzonder spannend. Ik vraag mij af hoe dit allemaal gaat aflopen.

 • Paul Vanmaldeghem

  Dit is een stinkend potje waar absoluut een dekseltje moet worden opgehouden blijkbaar.

 • Philomena Vanderweyen

  Het zoveelste stinkend potje van meneer Trump dat een "slachtoffer" eist.

 • Pol Dauwe

  Operatie grote kuis binnen het Witte Huis is begonnen...