Amerikaanse 'shutdown' op het nippertje vermeden

Getty
In de Verenigde Staten werd een dreigende 'shutdown', waarbij overheidsdiensten dicht gaan, gisteren op het nippertje voorkomen. De Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden werden het eens over de overheidsfinanciën. Uiteindelijk stemden 219 leden voor het wetsvoorstel van 1,1 biljoen dollar, terwijl er 206 op tegen waren.

Met de deal is iets meer dan een biljoen dollar gemoeid. Met dat geld kunnen de overheidsdiensten naar verwachting tot minstens september 2015 draaien.

De Republikeinen en de Democraten hadden eerder deze week een akkoord bereikt over een verhoging van het schuldenplafond. Daarmee is het gevaar voor een nieuwe "shutdown" afgewend.

Net voor de stemming dreigde de linkse vleugel van de Democraten nog dwars te gaan liggen, maar uiteindelijk werd het wetsvoorstel aangenomen met 219 tegen 206 stemmen.

Het voorstel moet ook nog goedgekeurd worden in de Senaat. De stemming daar wordt de komende dagen verwacht, misschien zelfs nog vrijdag. Ten slotte moet Obama zijn handtekening nog zetten.

Shutdown
In oktober 2013 moest een belangrijk deel van de Amerikaanse overheidsdiensten gedurende twee weken de deuren sluiten door het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond. De Republikeinen hadden de stilstand uitgelokt omdat ze Obama's hervorming van de gezondheidzorg wilden terugdraaien.