Amerikaanse senatoren willen tweepartijenonderzoek naar beïnvloeding verkiezingen

Republikeinen John McCain (links boven) en Lindsey Graham (links onder) en Democraten Charles Schumer (rechts boven) en Jack Reed (rechts onder)
rv Republikeinen John McCain (links boven) en Lindsey Graham (links onder) en Democraten Charles Schumer (rechts boven) en Jack Reed (rechts onder)
Vier machtige Amerikaanse senatoren willen dat de twee grote politieke partijen een onderzoek voeren naar "kwaadaardige cyberactiviteit" tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen John McCain en Lindsey Graham en de Democraten Charles Schumer en Jack Reed doen hun oproep in een gezamenlijke verklaring.

In hun verklaring stellen de senatoren dat berichten over hacking  elke Amerikaan moeten alarmeren.

Op vraag van president Barack Obama hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten hacking tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzocht. De Russen zouden de e-mailsystemen van zowel de Democratische partij als de Republikeinse gehackt hebben, maar enkel informatie gelekt hebben van de Democraten.

Moskou ontkent
Volgens de krant The New York Times wilde Rusland op die manier Trump helpen aan de overwinning. Maar Moskou ontkent dat het zich gemoeid heeft met het verkiezingsproces. Ook Reince Priebus, die genoemd is als de stafchef in het Witte Huis eens Trump in januari president wordt, ontkent dat de Republikeinse partij door de Russen gehackt is. "We hebben de FBI gecontacteerd en de conclusie was dat de Republikeinse partij niet gehackt was", zei hij in een interview aan de Amerikaanse zender ABC.

Priebus is een tweepartijenonderzoek wel genegen. In het interview zei de toekomstige stafchef dat hij alles steunt dat Amerikanen beschermt tegen buitenlandse beïnvloeding. Maar hij zei ook dat het resultaat van de verkiezingen niet zou veranderen, als een onderzoek zou aantonen dat Rusland het verkiezingsproces heeft beïnvloed.

Reince Priebus
AP Reince Priebus