Amerikaanse senatoren willen af van de Redskins

Quarterback Robert Griffin van de Redskins, met het beroemde logo van het team op zijn helm.
REUTERS Quarterback Robert Griffin van de Redskins, met het beroemde logo van het team op zijn helm.
Een vijftigtal Amerikaanse senatoren hebben een open brief geschreven aan de NFL, de American Football-bond, met de vraag om de naam van de ploeg uit Washington, de Redskins ('Roodhuiden'), te vervangen wegens racistisch.

"Racisme en intolerantie hebben geen plaats in de professionele sport", luidt het in de brief waarin de NFL aangemaand wordt om de naam te veranderen.

De senatoren herinneren eraan dat in het verleden al verscheidene keren gevraagd werd om de naam aan te passen, niet in het minst door organisaties die honderdduizenden Indianen vertegenwoordigen.

Campagne met Indiaanse medestanders
De eigenaar van de Washington Redskins, Daniel Snyder, kant zich hevig tegen een naamswijziging. Hij lanceerde ondertussen al een reclamecampagne waarin Indianen aangeven dat ze de naam ondersteunen. De NFL staat achter Snyder en ziet geen reden om de naam te veranderen. "De naam wordt door het team en de NFL nooit in een andere context gebruikt", luidt het.

De senatoren trekken een parallel met de NBA, de basketbalbond. Die sloot onlangs de eigenaar van de Los Angeles Clippers, Donald Sterling, uit vanwege racistische uitspraken.

De Redskins bestaan al sinds 1933, eerst als Boston Redskins en sinds 1937 als Washington Redskins.