Amerikaanse Senator stapt op na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

Al Franken zelf ontkende de beschuldigingen en zei dat hij zich bepaalde incidenten anders herinnerde.
AP Al Franken zelf ontkende de beschuldigingen en zei dat hij zich bepaalde incidenten anders herinnerde.
In de Verenigde Staten heeft de Democraat Al Franken ontslag genomen als senator. Daarmee komt hij zijn belofte van begin december na, die hij had gemaakt nadat er verschillende vrouwen beschuldigingen hadden geuit over seksueel grensoverschrijdend gedrag door de 66-jarige man. 

Franken zelf ontkende de beschuldigingen en zei dat hij zich bepaalde incidenten anders herinnerde. Franken maakte zijn ontslag dinsdag bekend in een brief aan de gouverneur van Minnesota, Mark Dayton (Democraat). Die stelde luitenant-gouverneur Tina Smith aan om Frankens zetel te vullen. Smith zal naar verwachting vandaag beëdigd worden om de staat Minnesota te vertegenwoordigen tot er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd in november. 

Daarbij zal een opvolger worden gekozen die de laatste twee jaar van Frankens termijn tot 2021 zal opnemen. Voorlopig blijft de balans in de Senaat door haar aanstelling op 52 zetels voor de Republikeinen en 48 voor de Democraten.

(lees verder onder de tekst)

Luitenant-gouverneur Tina Smith van Minnesota zal voorlopig Frankens zetel overnemen.
REUTERS Luitenant-gouverneur Tina Smith van Minnesota zal voorlopig Frankens zetel overnemen.

Langst zetelende Republikein ooit stapt ook op

Gisteren kondigde ook de Republikein Orrin Hatch aan dat hij de Senaat zal verlaten. De langst zetelende Republikein in de geschiedenis van het hogerhuis van het Congres zal zich in november niet herverkiesbaar stellen. De 83-jarige Orrin - in de Senaat voorzitter van de commissie Financiën - vertegenwoordigde de westelijke staat Utah al sinds 1977. Hij stapt nu om meer tijd met zijn familie door te brengen.

Mitt Romney

Orrins pensioen zet de deur op een kier voor een mogelijke terugkeer van de 70-jarige Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, op het politieke toneel. Romney kan het niet goed vinden met president Donald Trump, die vreest dat Romney met zijn uitgebreid netwerk zijn plannen zou kunnen dwarsbomen en zich opnieuw kandidaat zou kunnen stellen voor het presidentschap. 

Trump zou volgens Amerikaanse media dan ook veel druk hebben uitgeoefend op Hatch opdat die zich herverkiesbaar zou stellen om zo Romney te blokkeren.
De Amerikaanse president noemde Orrin dinsdag op Twitter "een geweldige aanhanger" en een "vriend die erg gemist zal worden in de Senaat".

Orinn Hatch vertrek maakt de weg vrij voor de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.
AFP Orinn Hatch vertrek maakt de weg vrij voor de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.
Mitt Romney, een groot Trump-criticus, kan zijn comeback maken in de Senaat.
AFP Mitt Romney, een groot Trump-criticus, kan zijn comeback maken in de Senaat.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.