Amerikaanse Senaatscommissie ziet nog meer bewijzen: "Rusland mengde zich in verkiezingen"

De Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump tijdens de G20-top in Hamburg in juli vorig jaar. Een belangrijke Senaatscommissie in de Verenigde Staten sluit zich aan bij de bevindingen van de inlichtingendiensten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd. De publicatie komt er amper een paar dagen voor de top tussen Trump en zijn Russische collega.
AP De Russische president Poetin en de Amerikaanse president Trump tijdens de G20-top in Hamburg in juli vorig jaar. Een belangrijke Senaatscommissie in de Verenigde Staten sluit zich aan bij de bevindingen van de inlichtingendiensten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd. De publicatie komt er amper een paar dagen voor de top tussen Trump en zijn Russische collega.
Een belangrijke Senaatscommissie in de Verenigde Staten sluit zich aan bij de bevindingen van de inlichtingendiensten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd om Donald Trump aan de macht te helpen. Dat blijkt uit een bericht van de inlichtingencommissie, dat de Republikeinse senator Richard Burr samen met zijn Democratische collega Mark Warner voorstelde.

De publicatie komt er amper een paar dagen voor de top tussen Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het is een opmerkelijke, boven de partijen staande stellingname. Trump trok al herhaaldelijk de vaststellingen van de inlichtingendiensten in twijfel, die zich sterk maken dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen mengde.

"Grondige en verfijnde pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden"

De Republikein Burr verklaarde nu dat de commissie, waarin een meerderheid aan Republikeinen zetelen, de voorbije zestien maanden de bronnen en analyses onderzocht die aan de basis lagen van het standpunt van de inlichtingendiensten. Volgens hem is er geen reden om aan de conclusies te twijfelen. 

Bovendien is er na de publicatie van een rapport van de inlichtingendiensten in januari 2017 nog informatie opgedoken die de conclusies "nog meer ondersteunt".

De Democraat Warner zei dat de pogingen van Rusland "grondig en verfijnd" waren. Doel was het vertrouwen van het publiek in het democratische proces te ondergraven, Trump te helpen en zijn Democratische concurrente Hillary Clinton te beschadigen.

Ook nog onderzoek in Huis en van speciale aanklager

Het werk van de inlichtingencommissie van de Senaat staat in schril contrast met dat van haar evenknie in het Huis van Afgevaardigden. Ook die commissie onderzocht de vermoedelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Daar liggen Republikeinen en Democraten dikwijls met elkaar overhoop.

Tegelijkertijd loopt er nog altijd een onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller naar betrokkenheid bij de inmenging van leden van Trumps campagneteam. Die voormalige campagnemedewerkers pleitten al schuldig voor het liegen tegenover de FBI, voormalig campagnebaas Paul Manafort zit in de cel omdat hij verdacht wordt van financiële malversaties.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  De geschriften van de D.J.Trump volgens de apostel Fons Casteels. Blablabla.... Je verspreidt net zoals je idool fake news. Niets te maken met vrije meningsuiting maar puur leugens.

 • Dirk Kindt

  Wie als democratisch verkozen Wereldleider geen kritiek aanvaardt bewijst expliciet dat hij geen goed beleid voert. Verder commentaar is derhalve irrelevant. Geconcretiseerd -"de E.U. past GEENSZINS in het rijtje thuis"- Dus... ophoepelen.

 • Zulma Terrana

  Fons Casteels , ik heb die onderzoeken gezien . Door en voor republikeinen en achter gesloten deuren. En de meeste geven de inmenging gewoon toe . Ook in het Meuller onderzoek zijn er al een hele resem die schuld hebben bekend . Net als met je commentaar over zaken van NVA zit je hier ook weer mijlenver van de waarheid .Als het een heksenjacht is werkt het wel want er zijn als serieus wat heksen gevonden .

 • Edmond Dantès

  Republikeinen zien dat Trump in steeds nauwere schoentjes komt en beginnen, zoals ratten steeds doen, het zinkende schip te verlaten. Mueller verzwakt telkens de verdediging van Trump door zijn medeplichtigen een voor een door de knieën te laten gaan, waardoor Donaldje nog meer begint door te draaien en als een ambetante kleuter tekeergaat.

 • Bernaerts Diane

  Fons Casteels: openlijk je mening uiten over een actuele kwestie is héél iets anders dan in het geheim en op onwettige wijze de verkiezingen naar je hand zetten! Trouwens, het soort dreigementen dat Obama volgens jou geuit heeft, hanteert Trump constant! Hij doet niets anders dan iedereen afdreigen, heeft zelfs gedreigd met sancties voor de landen die niet voor de VS zouden stemmen als organisator van het WK!