Amerikaanse Senaat wil vervolging van buitenlandse regeringen na aanslagen 9/11 toestaan

REUTERS
De Amerikaanse Senaat heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat slachtoffers van de terreuraanslagen van 2001 toestaat Saoedi-Arabië te vervolgen voor de vermoedelijke betrokkenheid van het land. Volgens Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, lijkt het weinig waarschijnlijk dat president Barack Obama de wet zal tekenen. De tekst moet nu nog door het Huis van Afgevaardigden worden gestemd.

Slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington probeerden al lange tijd Saoedi-Arabië te vervolgen. Ze oordelen dat er verbanden zijn tussen de aanslagen en de Saoedische regering. Officials uit Saoedi-Arabië dreigden ermee de activa van het land in de Verenigde Staten te zullen verkopen, zou zo'n wet worden ingevoerd.

Volgens Earnest zal Obama zich blijven kanten tegen de wetgeving, die het principe van soevereine onschendbaarheid aantast en de kwetsbaarheid van Amerikaanse belangen in buitenlandse rechtbanken vergroot, klinkt het. De "Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA)" moet nu nog in het lagerhuis, het Huis van Afgevaardigden, worden gestemd. In de Senaat, het hogerhuis, kreeg de wet geen enkele tegenkanting.

De slachtoffers zouden de Saoedische regering kunnen vervolgen om schadevergoedingen te verkrijgen, zou de Saoedische verantwoordelijkheid worden bewezen. De betrokkenheid van het land is nooit aangetoond, maar 15 van de 19 kapers waren Saoedi's.