Amerikaanse Senaat stemt unaniem tegen pensioen voor nazi-oorlogsmisdadigers

AFP
De Amerikaanse Senaat heeft unaniem voor de stopzetting van de betaling van pensioenen aan nazi-oorlogsmisdadigers gestemd. Na de beslissing van vrijdag ligt de wet nu ter ondertekening bij president Barack Obama.

Aanleiding voor het initiatief waren mediaberichten dat tientallen vermoedelijke oorlogsmisdadigers na het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten gewerkt hadden en er pensioenrechten verwierven.

Als oorlogsmisdadigers kunnen vroegere nazi's niet voor het gerecht gebracht worden in de VS omdat de feiten buiten de Verenigde Staten gepleegd werden en meestal niet tegen Amerikaanse burgers. Enkel wanneer bewezen kan worden dat de betrokkenen bij hun immigratie in de VS gelogen hebben over hun rol in de Tweede Wereldoorlog, kunnen ze uitgewezen worden of hun burgerschap verliezen.

Wie vrijwillig emigreert, kan zijn pensioenrechten behouden. Deze omstreden regeling hielp het ministerie van Justitie in het verleden gewezen nazi's ertoe aan te zetten uit de VS te vertrekken.