Amerikaanse Senaat keurt aangepaste spionagewet goed

De Amerikaanse senaat heeft de Freedom Act goedgekeurd, een lichtere versie van de afluisterwet Patriot Act. Daardoor kan de Amerikaanse National Security Agency (NSA) opnieuw data verzamelen, al zijn er bij de nieuwe wet grote beperkingen. Dat schrijft de Britse openbare omroep BBC.

Vannacht slaagden Amerikaanse senatoren er niet in om een akkoord te bereiken over de hervorming van de omstreden wet Patriot Act. Daardoor verliepen drie belangrijke spionageprogramma's, onderdelen van de zogeheten Patriot Act-wetgeving die door gewezen president George Bush werd ingevoerd na 9/11.

Het Amerikaanse hof van beroep had begin mei geoordeeld dat de massale inzameling van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is. Het Congres kreeg tot 1 juni de tijd om met een alternatief te komen voor het geschrapte artikel uit de 'Patriot Act', anders kunnen alle ingezamelde gegevens nietig worden verklaard.

Maar nu is de Amerikaanse Senaat alsnog tot een akkoord gekomen. Het gaat weliswaar een lichtere versie van de Patriot Act: de Freedom Act. Bij die wet krijgt de NSA een hoop restricties opgelegd, zo schrijft de BBC.

De wet werd goedgekeurd met 67 stemmen tegen 32 en geniet ook de steun van president Barack Obama. Die moet de wet nu nog ondertekenen voordat die in werking treedt. Het Witte Huis had eerdere schorsing van de NSA-praktijken als "onverantwoord" bestempeld.