Amerikaanse Senaat houdt Saudische kroonprins verantwoordelijk voor dood Khashoggi

Veel senatoren twijfelen er niet aan dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman nauw betrokken was bij de moord. “Ik geloof absoluut dat hij het heeft aangestuurd. Ik denk dat hij het heeft gemonitord en ik geloof dat hij er verantwoordelijk voor is'', zegt de Republikein Bob Corker (foto).
EPA Veel senatoren twijfelen er niet aan dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman nauw betrokken was bij de moord. “Ik geloof absoluut dat hij het heeft aangestuurd. Ik denk dat hij het heeft gemonitord en ik geloof dat hij er verantwoordelijk voor is'', zegt de Republikein Bob Corker (foto).
De Amerikaanse Senaat wil dat een einde komt aan de militaire steun die Saudi-Arabië van de VS krijgt bij het conflict in Jemen. Ook stemde het hogerhuis van het parlement voor een resolutie waarin de Saudische kroonprins verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van journalist Jamal Khashoggi.

De resolutie over het conflict in Jemen kreeg de steun van 56 van de 100 senatoren, onder wie meerdere partijgenoten van president Donald Trump. Het Huis van Afgevaardigden moet zich ook nog buigen over het besluit, maar het is zeer de vraag of dat dit jaar nog gaat gebeuren.

President Donald Trump heeft eerder gehamerd op het belang van het bondgenootschap tussen de VS en Saudi-Arabië. Hij stelde dat onduidelijk is of kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber, achter de moord op Khashoggi zit. Die kritische journalist is begin oktober gedood in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul.

“Verantwoordelijk”

Veel senatoren twijfelen er niet aan dat de kroonprins nauw betrokken was bij de moord. “Ik geloof absoluut dat hij het heeft aangestuurd. Ik denk dat hij het heeft gemonitord en ik geloof dat hij er verantwoordelijk voor is'', zegt de Republikein Bob Corker. Hij is één van de senatoren die is bijgepraat over de zaak door het hoofd van inlichtingendienst CIA.

Saudi-Arabië staat ook aan het hoofd van een internationale coalitie die in dat land de Houthi-opstandelingen bestrijdt. De jarenlange strijd heeft het straatarme Jemen in een humanitaire crisis gestort. 

De VS stopten vorige maand al met het bijtanken van Saudische gevechtsvliegtuigen die worden ingezet in Jemen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • annie dupont

    trump teruggefloten door de senaat waar hij de meerderheid heeft. dat kan tellen. moordenaars krijgen geen vrijgeleide omdat ze veel wapens bestellen. trump kan er nog iets uit leren