Amerikaanse sancties tegen Hongkong zijn “woest en onredelijk”

Beeld ter illustratie. De Amerikaanse ambassade in Hongkong.
AFP Beeld ter illustratie. De Amerikaanse ambassade in Hongkong.
De beslissing van Washington om sancties op te leggen aan functionarissen in Hongkong is "woest en onredelijk", zei Edward Yau, de Chinese minister van Handel en Economische Ontwikkeling van Hongkong, zaterdag. Ook waarschuwde hij dat het besluit mogelijk gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven in het internationale financiële centrum.

De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend de leiding van de Chinese stad Hongkong en andere Chinese topfiguren te straffen, nadat in de metropool een strenge veiligheidswet is ingevoerd door het communistische regime in Peking. De betrekkelijke autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is, gaat volgens de critici door die wet verloren.

De sancties zijn gericht tegen de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, en andere topfiguren, onder wie de commissaris van politie en diens voorganger. Zij worden gestraft voor hun rol in het harde optreden tegen personen met politiek afwijkende meningen. De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997.

Door de nu getroffen maatregelen worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren en is het Amerikanen in het algemeen verboden nog zaken met hen te doen. President Donald Trump ondertekende vorige maand een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd wegens het optreden tegen mensen met andere ideeën in Hongkong.

Als de VS eenzijdig dit soort onredelijke acties ondernemen, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven

Edward Yau, Chinese minister van Handel en Economische Ontwikkeling van Hongkong

"Dit soort sancties - als ze gericht zijn op functionarissen of leiders van een ander land - is wreed, onevenredig en onredelijk", zei Edward Yau tegen verslaggevers. "Als de VS eenzijdig dit soort onredelijke acties ondernemen, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven", voegde hij eraan toe.

Een van de getroffen ambtenaren is Luo Huining, een hooggeplaatst lid van de Chinese Communistische Partij en directeur van het verbindingsbureau van de Centrale Volksregering in Hongkong. In een verklaring veroordeelde het verbindingsbureau zaterdag de stap van de VS krachtig. "De gewetenloze bedoelingen van de Amerikaanse politici om de anti-Chinese chaos in Hongkong te steunen zijn onthuld, en hun clowneske acties zijn echt belachelijk."
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Segers

  Ze moeten wel degelijk wreed pijn doen want anders stonden die partijbonzen niet zo openlijk aan de klaagmuur. Die doen anders ook altijd alles in 't geniep met niet zo weinig mogelijk pottenkijkers.

 • Kees Huls

  Met economische sancties worden alleen de inwoners getroffen, niet het bestuur.

 • Rudi Vranken

  Waar blijft Europa met acties ? Wat het communistische China met Hongkong doet is ronduit crimineel. Elk volk heeft recht op zelfbeschikking, zo staat het letterlijk beschreven in het charter van de V.N. Rudi Vranken

 • Christine Laevers

  De nieuwe status die Hong-Kong kreeg in 1997 garandeert politieke en economische autonomie tot in 2047 (50 jaar). Waarom heeft de Chinese regering zoveel haast ?

 • Martina Geluk

  Het is hoog tijd dat iemand een keer iets durft te doen tegen China ( Hong Kong) iedereen knijpt altijd maar de ogen toe.