Amerikaanse rugzaktoeriste te sexy voor Iraanse website

AP
In de zomer van 2009 werden drie Amerikaanse rugzaktoeristen opgepakt in Iran op verdenking van spionage. Shane Bauer en Josh Fattal werden half september vrijgelaten, na meer dan twee jaar opsluiting. Sarah Shourd werd in september 2010 vrijgelaten om gezondheidsredenen. Gisteren gaven de drie een persconferentie. Een Iraanse website vond Shourds witte t-shirt blijkbaar te sexy, want de site bewerkte haar bovenlichaam op de foto's.

Bauer, Fattal en Shourd werden in juli 2009 opgepakt, nadat ze vanuit Iraaks Koerdistan de grens met Iran waren overgestoken. Shourd werd in september 2010 om gezondheidsredenen vrijgelaten en keerde naar de VS terug, terwijl een rechtbank in Teheran Bauer en Fattal in augustus tot een gevangenisstraf van acht jaar veroordeelde.

De twee Amerikanen zaten bijna 26 maanden lang in de beruchte Evin-gevangenis in het noorden van Teheran. Ze werden opgesloten wegens spionage, iets wat ze altijd ontkend hebben. Zondag landden de mannen in New York en vandaag gaven ze een persconferentie.

Beelden van die persconferentie gingen de wereld rond. Maar niet overal in dezelfde vorm. De Iraanse website Mashregh News maakte het bovenlichaam van Shourd op de foto's wazig. Zij droeg nochtans een gewone witte t-shirt. Ook de foto waarop Shourd haar verloofde Bauer kust, werd onherkenbaar gemaakt.

Eerder dit jaar werd ook al de bescheiden decolleté van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, gecamoufleerd in de Iraanse media. (adb)

PHOTO_NEWS
REUTERS
AFP