Amerikaanse regering vraagt uitstel: 1.800 migrantenkinderen nog steeds niet herenigd met ouders

Kinderen bij een protestactie tegen het Amerikaanse immigratiebeleid in Mexico City op 26 juni 2018.
AFP Kinderen bij een protestactie tegen het Amerikaanse immigratiebeleid in Mexico City op 26 juni 2018.
De Amerikaanse regering heeft een rechtbank in San Diego (Califonië) om meer tijd gevraagd om migrantenkinderen die werden gescheiden van hun ouders, met hen te herenigen. Dat blijkt uit documenten die vandaag zijn ingediend. De overheid heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig om de identiteit van de kinderen te bevestigen.

De rechtbank in San Diego besliste op 26 juni dat de gescheiden migrantenfamilies snel weer herenigd moesten worden. Voor kinderen jonger dan 5 jaar moest de hereniging binnen de 15 dagen gebeuren, oudere kinderen moesten binnen de 30 dagen weer bij hun ouders zijn.

De regering vraagt nu uitstel. Hoewel er "hard wordt gewerkt" lopen de DNA-controles soms niet snel genoeg om de termijnen te halen en in sommige gevallen zijn die op zich niet voldoende om ouderschap aan te tonen. 

In totaal werden meer dan 2.300 minderjarigen weggehaald uit hun gezin, onder wie een honderdtal jonger dan 5 jaar. Amper 500 kinderen werden alweer herenigd met hun ouders.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Phil Haeghen : wetten doen naleven doe je niet met terugwerkende kracht. Zeer jonge kinderen van hun ouders scheiden ... is een daad van machteloosheid, kenmerkend voor vele politici die weinig inhoud in hun hersenen hebben.

 • Phil Haeghen

  De wereld heeft een Trump nodig om de wetten te doen naleven in plaats van een oeverloos gepamper zoals in Europa......

 • Jo Witters

  Typisch voor het Amerika van Trump, roepen en handelen zonder nadenken en de gevolgen zijn voor de anderen. Hoog tijd dat ze Trump buiten smijten.

 • Jan Verstrepen

  Moesten die ouders doen wat moet dan zouden de kinderen bij hen zijn maar neen het moet onwettig illegaal en net of die kinderen in zulke landen behoorlijk verzorgt worden hoe hypocriet gaan we zijn of nooit een reportage gezien, kinderen misbruiken is de nieuwe mode tendert. Vraag een visum aan en er zijn geen problemen maar dan zal je niet niet in het zwart kunnen werken of louche zaakjes opzetten.

 • MICHELINE GEVERS

  Hadden ze nagedacht over dit besluit en de scheiding georganiseerd gedaan (label met naam enz) dan was alles in een mum opgelost geweest. Neen, eerst doen en dan denken. Trump heeft zo al meer impulsieve besluiten genomen met chaos achteraf.