Amerikaanse regering voert strengere inkomensdrempel in voor migranten die in VS willen komen wonen

Geen visum meer voor wie sociale steun trekt

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
De Amerikaanse regering onder leiding van president Donald Trump heeft strengere voorwaarden ingevoerd voor legale migranten die een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning hopen te krijgen van de overheid. De inkomensdrempel gaat fors omhoog en wie sociale steun krijgt, komt niet meer in aanmerking voor een visum, met de expliciete bedoeling dat “migranten geen publieke last worden”. Experts spreken over de meest drastische hervorming van het hele Amerikaanse migratiesysteem sinds lang: in totaal zouden jaarlijks honderdduizenden migranten de toegang tot het land ontzegd kunnen worden.

De maatregel werd al langer verwacht en is vandaag voorgesteld door Trumps belangrijkste adviseur rond migratie, Stephen Miller. Ze gaat op 15 oktober in zonder dat het Congres zich er over hoeft te buigen: het is de regering zelf die de drempel zonder nieuwe wet mag verhogen. 

Concreet zullen aanvragers van een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning een hogere inkomensstandaard moeten kunnen aantonen dan nu. Ook wie publieke middelen ontvangt in de vorm van bijvoorbeeld een uitkering, voedselbonnen, een sociale woning of een ziekteverzekering van de overheid, zal geen kans meer maken op een visum. Zij die al in de VS zijn zullen geen green card (verblijfsvergunning) krijgen. Als ze al een verblijfsvergunning hebben, zullen ze de Amerikaanse nationaliteit niet krijgen.

Zelfvoorzienend

 De nieuwe regeling is expliciet gericht tegen arme immigranten, die voor een beperkte periode een woontoelage of voedselbonnen krijgen als ze in de VS aankomen. Bedoeling is dat migranten in de toekomst “zelfvoorzienend” zijn en “niet afhankelijk zijn van publieke middelen om hun bestaan te verzekeren, maar dat ze daarentegen op hun eigen mogelijkheden steunen, net als de inkomstenbronnen van familieleden, sponsoren of private organisaties”, valt te lezen in de aankondiging van de regel.

“De belangrijkste reden voor de nieuwe drempel is een oude Amerikaanse waarde: zelfvoorziening”, verklaarde ook Ken Cuccinelli, het hoofd van de US Citizenship and Immigration Services, in een interview op Fox News vanmiddag. “Ze zal ook op lange termijn het voordeel hebben dat belastingbetalers beschermd worden: we verzekeren dat mensen die naar dit land migreren geen publieke last worden, dat ze op eigen benen kunnen staan.”

Trump maakte van migratie een van de belangrijkste prioriteiten van zijn beleid, en focuste tot nu toe vooral op de aanpak van illegale immigratie. Nu komt daar ook de legale migratie bij. Volgens experts zullen onder de nieuwe regel meer dan de helft van alle zogenaamde ‘family green cards’ geweigerd kunnen worden. Vorig jaar werden er zo 800.000 uitgereikt aan wie naar de VS wilde verhuizen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom De Clerck

  Hier importeren we armoede. Graag hier ook zo'n regels.

 • Yvan Lindekens

  jorg de clerck: u raaskalt. Dat sprookje is al lang uitgebreid en in detail weerlegd.

 • Lore Kluwer

  Hilarisch, mocht het niet zo tragisch zijn. Inkomensdrempel? Bij ons is het net omgekeerd en krijgen ze hun hele leven lang zonder zelf ooit te moeten afdragen. Zonder beperking in de tijd: een unicum in de wereld. Maar geen nood! N-VA trekt haar stoute schoenen aan en gaat nu pas na zes maanden kindergeld geven. Wat een verandering dankzij N-VA. Heerlijk, die kracht van verandering...

 • jorg de clerck

  In België krijgen ze een nieuwbouw sociale woning, een gewaarborgd loon, groepsverzekering, cultuurcheques, bus en fitness abonnement, gratis opleidingen, sociale nutsvoorzieningen,... aangeboden door de werkende mens en belasting betaler.

 • jos robben

  terechte maatregel, had hier ook al lang ingevoerd moeten zijn