Amerikaanse regering remt publicatie van rapport over CIA-folterpraktijken af

REUTERS
De Amerikaanse regering heeft de Senaat ervoor gewaarschuwd het rapport over de geheime folterpraktijken van de geheime dienst CIA volgende week zoals gepland openbaar te maken. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft daarom een telefoongesprek gehad met senator Dianne Feinstein, die het bericht al maanden wil publiek maken. Dat zei de woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten, Bernadette Meehan, vandaag.

Volgens de woordvoerster van het State Department, Jen Psaki, heeft Kerry ervoor gewaarschuwd dat het rapport tot nieuw geweld in het Midden-Oosten kan leiden en het leven van andere Amerikaanse gijzelaars in gevaar kan brengen.

De commissie geheime diensten in de Senaat, die wordt voorgezeten door Feinstein, had in april na een jarenlange strijd voor de publicatie gestemd. Zo zouden rond de 500 bladzijden van het in totaal 6.300 pagina's tellende "Torture Report" openbaar worden gemaakt. Daarin gaat het om de wereldwijd gelaakte folterpraktijken van de CIA onder de regering van de toenmalige president George W. Bush. Vooral de praktijk van "waterboarding", waarbij verdrinking van verhoorde slachtoffers gesimuleerd wordt, had in de "War on Terror" van Bush bakken kritiek over zich heen gekregen.

Obama blijft voorstander van een snelle publicatie van de ingekorte versie van het rapport, zei Meehan. Regering en Senaat hadden er volgens de New York Times echter maandenlang over geruzied welke delen van het rapport achtergehouden zouden worden.