Amerikaanse regering legt Iran extra sancties op

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
De Verenigde Staten leggen Iran verdere sancties op vanwege de recente raketbeschietingen op Amerikaanse doelen in Irak. Het gaat om economische sancties en maatregelen tegen hooggeplaatste Iraniërs die betrokken waren bij de aanvallen.

De Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën en zijn collega van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, hebben dat  meegedeeld tijdens een persmoment in het Witte Huis. Pompeo is ervan overtuigd dat Iran de intentie had om Amerikaanse militairen te doden. “We willen dat Iran zich gedraagt als een normaal land”, zo licht hij de maatregelen toe.

De grootste producenten van staal, aluminium, koper en ijzer in Iran worden door Washington aan sancties onderworpen. De getroffen maatregelen zullen gevolgen hebben voor iedereen die banden heeft met “Iraanse economische sectoren waaronder bouw, productie, textiel en mijnbouw”, zegt Mnuchin. Het gaat om in totaal zeventien producenten. Pompeo zegt dat de maatregelen het regime van “miljarden aan inkomsten” zal beroven.

Er komen daarnaast ook maatregelen tegen acht Iraniërs die een hoge functie bekleden binnen het regime. Zij zouden volgens de VS een rol hebben gespeeld bij recente Iraanse aanvallen op Amerikaanse troepen.

De VS hadden sinds 2018 al verschillende sancties tegen Iran genomen, nadat Trump zijn land eenzijdig had teruggetrokken uit het nucleair akkoord. Daarbij werden tot nu toe vooral de olie- en de bankensector geviseerd. 

Iraniërs vragen tijdens betoging in Brussel sancties

Een honderdtal sympathisanten van de Iraanse gemeenschap van België hebben ondertussen op het Schumanplein in Brussel een betoging gehouden waarmee ze zich tegen het huidige Iraanse regime keren. De betogers vragen dat de Europese Unie en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opnieuw sancties opleggen aan het Iraanse regime.

De betoging vindt niet toevallig vandaag plaats, want tegelijkertijd is er ook een Raad van ministers van Buitenlandse Zaken aan de gang die zich buigt over de kwestie Iran, nu de spanningen met de Verenigde Staten oplopen. Daarbovenop komt ook nog dat Iran zich zo goed als teruggetrokken heeft uit het nucleair akkoord uit 2015.

Voor de Iraniërs die hun land ontvlucht zijn, maar ook voor velen die er nog wonen, is hun leven vaak een strijd tegen het regime. De Iraanse gemeenschap van België wil dan ook onderstrepen dat Qassem Soleimani, de commandant die vorige week werd geëlimineerd door de VS, een van de grootste criminelen uit de geschiedenis van Iran was.

De betogers eisen dat de Europese Unie het verzoeningsbeleid met het Iraanse regime stopzet en sancties begint op te leggen. De Iraanse gemeenschap van België hoopt dat het Iraanse regime het zwijgen opgelegd wordt en de wil van het Iraanse volk erkend wordt. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Bevers

  Sanctie's om oorlog uit te lokken!

 • Guy Bevers

  Amerikanen moeten zich niet aan regels houden ???????? Landen die zich aan regels houden krijgen onterechte zware sanctie's !!! Word tijd dat Rusland , China , Europa , GB , ....Amerika zware sanctie's oplegt.

 • William Schelfhout

  Die betogers hebben wel een hoge dunk op van zichzelf, dat de sancties opgelegd moeten worden is een feit maar dat die mensen dat eisen, wie denken ze dat ze zijn?

 • Cor Dierckx

  Als ze in Iran waren zouden ze al vermoord zijn door het regime.

 • lottie Guillaume

  Deze dappere Iraniers verdienen het grootste respect om zich te keren tegen dat brutale regime bravo aan die mensen.