Amerikaanse rechter wil zelf Vrijheidsbeeld beklimmen om straf te bepalen

Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island.
AFP Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island.
Begin juli 2018 - op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag - werd Therese Okoumou gearresteerd nadat ze het Vrijheidsbeeld in New York beklom. Dat deed ze om het strenge immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump aan te klagen. Om de geschikte strafmaat te bepalen, wil een Amerikaanse rechter nu zelf het beeld beklimmen. 

Om de exacte risico’s en gevaren van de stunt te bepalen, lijkt er volgens de Amerikaanse rechter Gabriel Gorenstein niet veel anders op te zitten dan zelf het Vrijheidsbeeld te beklimmen. Hij vorderde alvast een rechterlijk bevel en het ziet ernaar uit dat zijn verzoek positief beantwoord zal worden. 

Eenmaal Gorenstein de toestemming krijgt om het beeld te beklimmen, zal hij niet de volledige actie van Therese Okoumou herhalen. Wel is het de bedoeling om omhoog te klimmen op een ladder. En dat zal vermoedelijk buiten de bezoekuren van het populaire beeld gebeuren.

Hard immigratiebeleid

Okoumou beklom het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island in het kader van het protest tegen het harde immigratiebeleid van Donald Trump. Ze eiste dat alle kinderen van immigranten werden vrijgelaten, pas dan wilde ze naar beneden komen. Het duurde vier uur voordat de politie haar kon overtuigen om toch naar beneden te komen. Eenmaal beneden, werd ze in de boeien geslagen.

Bekijk hier de protestactie van Therese Okoumou:

Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Norbert Bauwens

    Voor mijn part , wie daar op kruipt moet ook maar zien dat hij/zij er terug afgeraakt. Dat moest ik vroeger ook als ik een Eksternest ging leeghalen.

  • Thomas Vandevelde

    Laat die vrouw daar toch gewoon zitten. Hetzelfde geldt voor mensen die in hongerstaking gaan, wat gaan ze daar mee bereiken? Een jaar lang een nee volhouden of een jaar lang op dat vrijheidsbeeld blijven zitten, wie zou er winnen?