Amerikaanse rechter verlaagt Roundup-boete tot 25 miljoen

Flessen met de onkruidverdelver Roundup.
EPA Flessen met de onkruidverdelver Roundup.
De boete die Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van onkruidverdelger Roundup is verlaagd van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro). Dat heeft een rechter in San Francisco vandaag bepaald.

Een jury kende het geldbedrag in maart toe aan een man uit Californië bij wie een zeldzame vorm van lymfeklierkanker werd ontdekt, na jarenlang gebruik van het omstreden middel op zijn eigen terrein.

Het grootste gedeelte van het geld, 75 miljoen dollar (66 miljoen euro) was bedoeld als boete, maar dat was volgens de rechter te hoog. Het verschil tussen boete en schadevergoeding mag volgens de Amerikaanse grondwet niet zo groot zijn.

De schadevergoeding blijft gelijk, op 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro).

Edwin Hardeman en zijn vrouw na een persconferentie krijgen nog steeds 5 miljoen dollar schadevergoeding van Bayer, maar de rechter bepaalde dat de boete die het chemieconcern moet betalen verlaagd wordt van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro).
AP Edwin Hardeman en zijn vrouw na een persconferentie krijgen nog steeds 5 miljoen dollar schadevergoeding van Bayer, maar de rechter bepaalde dat de boete die het chemieconcern moet betalen verlaagd wordt van 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) naar 25 miljoen dollar (22 miljoen euro).Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.