Amerikaanse rechter pleit dokters vrij die 9 meisjes genitaal verminkten: “Congres overschrijdt grenzen door vrouwenbesnijdenis te verbieden”

Archiefbeeld ter illustratie.
REUTERS Archiefbeeld ter illustratie.
In de Verenigde Staten heeft een rechter de strafrechtelijke aanklachten tegen twee artsen die een vrouwenbesnijdenis uitvoerden, verworpen. De rechter oordeelde dat het Amerikaanse Congres “de grenzen overschreed” door een wet in te voeren die de procedure verbiedt. De wet tegen vrouwelijke genitale verminking bestaat al twintig jaar. 

De twee artsen werden beschuldigd van geslachtsverminking bij negen jonge meisjes. Vier waren afkomstig uit Michigan, de vijf anderen woonden in Illinois en Minnesota. Een vrouwelijke arts voerde de procedure uit, al is vrouwenbesnijdenis al twintig jaar lang verboden in de Verenigde Staten.

Maar Amerikaanse districtsrechter Bernard Friedman leek daar anders over te denken. Hij vond afgelopen week dat het verbod ongrondwettelijk is en niet geregeld kan worden door het Amerikaanse Congres. De wet stelt dat het verboden is om de vrouwelijke genitaliën te verminken. Wanneer dat wel gebeurt, worden zowel de behandelende arts als de ouders verantwoordelijk geacht, in de hoop zo “de onmenselijke praktijk uit te roeien”. Maar beiden zijn in deze zaak vrijgesproken.

De rechter meent immers dat het Congres niet kan bepalen of vrouwenbesnijdenis al dan niet verboden moet worden. Dat zouden alle Amerikaanse staten afzonderlijk moeten doen. 

Moslimsekte
Jumana Nagarwala is de vrouwelijke arts die de procedure uitvoerde terwijl Fakhruddin Attar zijn kliniek ter beschikking stelde. Beide artsen zijn overigens lid van een kleine moslimsekte die bekend staat als de Dawoodi Bohra. De sekte kent zijn oorsprong in Azië, maar telt intussen ook heel wat leden in Europa en de VS. Voor hen is de vrouwelijke besnijdenis een belangrijk onderdeel van het geloof.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kon niet worden bereikt voor commentaar, maar een woordvoerster vertelde dat het kantoor van de Amerikaanse procureur de uitspraak van Friedman zal herzien.

Vrouwenbesnijdenis

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is het –zonder medische noodzaak- verwijderen van de schaamlippen en/of clitoris van meisjes en vrouwen. Het wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een schending van de mensenrechten, maar de praktijk is nog steeds zeer gebruikelijk voor meisjes in delen van Azië, Afrika en het Midden-Oosten. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes, afkomstig van een 30-tal landen, besneden zijn.

Archiefbeeld ter illustratie.
Stephanie Sinclair / VII Archiefbeeld ter illustratie.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Is een zeer verontrustende wending. Die besnijders zouden ze in de VS beter de levenslang opsluiten of hen de Amerikaanse nationaliteit ontnemen.

 • Marcus Camps

  Den Trump zijn pionnetjes beginnen te flippen ?

 • Willy Van Craen

  De straffen zijn ook echt om te lachten of zelfs geen. Hoelang moeten vrouwen dit ondergaan omdat er toch niet gestraft word.Gebeurd ook bij jongens.

 • jan geens

  Als je maar zegt dat het voor een of ander geloof is ; zijn de meest barbaarse dingen toegelaten ; en America kijkt de andere kant op !

 • Peter Haerens

  Schrik om religieuze idioten te froisseren, en dan maar wat legalistische scherpslijperijen uit de hoge hoed toveren? Verminken behoort gewoon onwettig te zijn, ongeacht door wie en ongeacht de reden. Welke normale mens wil deze stelling tegenspreken?