Amerikaanse rechter pleit dokters vrij die 9 meisjes genitaal verminkten: “Congres overschrijdt grenzen door vrouwenbesnijdenis te verbieden”

Archiefbeeld ter illustratie.
REUTERS Archiefbeeld ter illustratie.
In de Verenigde Staten heeft een rechter de strafrechtelijke aanklachten tegen twee artsen die een vrouwenbesnijdenis uitvoerden, verworpen. De rechter oordeelde dat het Amerikaanse Congres “de grenzen overschreed” door een wet in te voeren die de procedure verbiedt. De wet tegen vrouwelijke genitale verminking bestaat al twintig jaar. 

De twee artsen werden beschuldigd van geslachtsverminking bij negen jonge meisjes. Vier waren afkomstig uit Michigan, de vijf anderen woonden in Illinois en Minnesota. Een vrouwelijke arts voerde de procedure uit, al is vrouwenbesnijdenis al twintig jaar lang verboden in de Verenigde Staten.

Maar Amerikaanse districtsrechter Bernard Friedman leek daar anders over te denken. Hij vond afgelopen week dat het verbod ongrondwettelijk is en niet geregeld kan worden door het Amerikaanse Congres. De wet stelt dat het verboden is om de vrouwelijke genitaliën te verminken. Wanneer dat wel gebeurt, worden zowel de behandelende arts als de ouders verantwoordelijk geacht, in de hoop zo “de onmenselijke praktijk uit te roeien”. Maar beiden zijn in deze zaak vrijgesproken.

De rechter meent immers dat het Congres niet kan bepalen of vrouwenbesnijdenis al dan niet verboden moet worden. Dat zouden alle Amerikaanse staten afzonderlijk moeten doen. 

Moslimsekte
Jumana Nagarwala is de vrouwelijke arts die de procedure uitvoerde terwijl Fakhruddin Attar zijn kliniek ter beschikking stelde. Beide artsen zijn overigens lid van een kleine moslimsekte die bekend staat als de Dawoodi Bohra. De sekte kent zijn oorsprong in Azië, maar telt intussen ook heel wat leden in Europa en de VS. Voor hen is de vrouwelijke besnijdenis een belangrijk onderdeel van het geloof.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kon niet worden bereikt voor commentaar, maar een woordvoerster vertelde dat het kantoor van de Amerikaanse procureur de uitspraak van Friedman zal herzien.

Vrouwenbesnijdenis

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is het –zonder medische noodzaak- verwijderen van de schaamlippen en/of clitoris van meisjes en vrouwen. Het wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een schending van de mensenrechten, maar de praktijk is nog steeds zeer gebruikelijk voor meisjes in delen van Azië, Afrika en het Midden-Oosten. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes, afkomstig van een 30-tal landen, besneden zijn.

Archiefbeeld ter illustratie.
Stephanie Sinclair / VII Archiefbeeld ter illustratie.44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • josette Huybrechts

  Peggie Van Audenhove, maar het kind, het slachtoffer, kan er niet voor kiezen. Het ontnemen van een leven is en blijft strafbaar, evenals het verminken van een meisje is een ontoelaatbaar iets. Ik begrijp die vrouwen niet, die dit uitvoeren en de zelfde gruwel ondergaan hebben. Die rechter mogen zij van mij onverdoofd castreren.

 • Peter Den Gamer

  Religie vrijheid... was dit maar waar.. want familie verplicht vaak de keuze.. niet de kinderen zelf..

 • Sabine van den Berg

  Achterlijk en barbaars!! Die meisjes zijn levenslang verminkt, en waarom???? Een echte schade!

 • Joeri De clercq

  Dat is een klap in Gods gezicht. Zijn werk kan niemand verbeteren. Respecteer het heen wat hij heeft gecrieerd. Iets waar sommige religie fanatikelingen beter eens goed zouden over na deneken. Volgens mijn spritiuele gedachten is zulke tafarelen een min achting naar de grootste heer de creator van ons allen bestaan. Hij zal oordelen. Geen blad papier is wat onze grootste meester ooit heeft verwezenlijkt. Niets of niemand kan oordelen in zijn naam !

 • Peggie Van Audenhove

  Maar abortus - een ingreep waar een vrouw zelf voor kiest - dat gaan ze wel verbieden.