Amerikaanse rechter houdt vast aan controversieel executiemiddel

photo_news
Een Amerikaanse rechter wil niet weten van een stopzetting van het gebruik van een controversieel executiemiddel. Dat executiemiddel kwam in april nog onder vuur te liggen toen een terdoodveroodeelde pas na 43 minuten stierf na een injectie van een gifcocktail, in plaats van de gewoonlijke tien minuten.

Rechter Stephen Friot besliste dat er geen manier is om deze executiemanier te stoppen, en bestempelde de aanvraag bijgevolg als niet gegrond.

Na de terechtstelling van de terdoodveroordeelde Clayton Lockett in april dienden 21 terdoodveroordeelden een klacht in tegen deze praktijk in de staat Oklahoma. Clayton Lockett stierf toen pas na 43 minuten in plaats van tien minuten. De terechtstelling zorgde voor een golf van verontwaardiging in heel het land.

Uit een onderzoek bleek dat de intraveneuze injectienaald -waarbij het gif rechtstreeks in de ader terechtkomt- bij Lockett slecht geplaatst was en onvoldoende gecontroleerd werd.

Tegenstanders van de doodstraf beschouwen deze manier van terechtstellen als "gruwelijk en ongewoon". Ze zou volgens hen ook in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet.