Amerikaanse passagiers klaar om te boarden wanneer piloot wordt opgepakt voor driedubbele moord

Piloot Christian Richard Martin werd zaterdag aangehouden voor driedubbele moord vlak voor hij zou opstijgen.
AP Piloot Christian Richard Martin werd zaterdag aangehouden voor driedubbele moord vlak voor hij zou opstijgen.
Op de luchthaven van Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky waren passagiers zaterdag klaar om aan boord te gaan van een toestel van PSA Airlines wanneer hun piloot plots werd opgepakt voor een driedubbele moord uit 2015. 

Zaterdagochtend werd de 51-jarige piloot Christian Richard Martin net voor take-off door de politie gearresteerd. De passagiers die klaar waren voor hun vlucht met PSA Airlines, een dochtermaatschappij van American Airlines, dachten dat hij mogelijk dronken was. “De sfeer was heel gespannen. Je merkte bij het personeel dat er iets ernstigs aan de hand was”, vertelt reiziger Frances Wise aan de Washington Post. 

In de loop van de dag maakte de procureur-generaal van Kentucky Andy Beshear bekend dat Martin werd aangehouden op verdenking van driedubbele moord, brandstichting, inbraak en manipulatie van bewijslast. Het gaat om een onopgeloste moordzaak uit 2015 waarbij drie mensen brutaal om het leven kwamen in Pembroke, een dorpje in de staat Kentucky. 

In een verklaring zegt American Airlines dat het bedrijf “diep bedroefd” kennis heeft genomen van de beschuldigingen aan het adres van Martin, die als piloot in dienst was sinds januari 2018. De achtergrond van de man was grondig gecontroleerd volgens de standaardprocedure en aangezien hij geen crimineel verleden had kwam hij in aanmerking voor de job als piloot van commerciële vluchten, luidt het in de verklaring. Martin werd geschorst zolang er geen uitspraak is in de zaak. 

De moord

In november 2015 werden drie mensen dood aangetroffen in Pembroke, niet ver van de grens met staat Tennessee. Calvin Phillips werd dood gevonden in zijn kelder, met een schotwonde in het hoofd. Zijn vrouw Pamela en hun buurman Ed Dansereau werden dood gevonden in hun auto, die volledig was uitgebrand. 

Er is voorlopig geen officieel motief bekend maar volgens lokale Amerikaanse media zou Calvin Phillips getuige zijn geweest van een vorige misdaad van Martin. 

De drie dodelijke slachtoffers waren zo zwaar toegetakeld dat ze onherkenbaar waren voor hun familieleden. “Elke dag worden we gekweld met de vraag wat er men hen is gebeurd en met de gedachte dat de dader nog op vrije voeten is, buiten de regels van de menselijkheid of de wetten van ons land”, aldus de familie van de slachtoffers in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van de arrestatie. 

“We zijn zeer positief verrast door deze stap in de richting van een verklaring voor de mensen die we zo graag zien; Cal en Pam Phillips en Ed Dansereau en hun honderden vrienden, familieleden, buren, collega’s en andere mensen die diep geraakt werden door hun brutale einde”, luidt het. “We kijken uit naar rechtvaardigheid in de rechtbank, naar een verdict dat een einde brengt aan deze terreur en een nieuwe start in het helingsproces.”

Er is nog geen datum bekend wanneer Martin zal moeten voorkomen. Voorlopig wordt hij vastgehouden in de gevangenis van Christian County in Kentucky. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Romy Snijers

  Yoni, nog even terug naar school, graag...

 • Yoni Van Baelen

  Als het een driedubbele moord is, zijn er dan geen 6 mensen dood ipv 3?

 • Bertil Smeets

  Studeren voor piloot, dik verdienen wat bezield die man om een driedubbele moord te doen? Dat gaat mijn petje te boven.

 • jim choose

  Als het een Amerikaan is staat hij met volledige naam en foto in de krant, geld de wet van privacy dan niet voor Amerikanen?

 • Polutnik Ronald

  En hoe hebben ze kunnen bewijzen dat die piloot de moordenaar is van deze drie mensen . Er moet toch bewijs gevonden zijn , anders kun je toch zomaar iemand oppakken .