Amerikaanse oostkust bereidt zich voor op krachtige 'Frankenstorm'

AFP
De kans dat er een nieuwe 'perfect storm' zal ontstaan langs de oostkust van Amerika is nu 90 procent. Meteorologen vrezen dat de storm de regio zal teisteren tot aan de presidentsverkiezingen op 6 november. De storm kreeg al de bijnaam 'Frankenstorm', omdat in de VS binnenkort ook Halloween wordt gevierd. In de staat New York, waar de storm een van de komende dagen wordt verwacht, is intussen de noodtoestand afgekondigd.

Een 'perfect storm' ontstaat wanneer drie weersomstandigheden samenkomen: warme lucht uit een lagedrukgebied, koele en droge lucht uit een hogedrukgebied en een tropische orkaan, in dit geval de orkaan Sandy. Ze trok al over de Caraïben, waar minstens 38 doden vielen, en werkt zich nu een weg naar het noorden.

Begin volgende week
Intussen trekt een vroege winterstorm oostwaarts over de VS. En vanuit Canada trekt een koudefront richting zuiden. Het ziet ernaar uit dat die weersverschijnselen begin volgende week allemaal op elkaar zullen botsen, waarschijnlijk in de buurt van New York of New Jersey.

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, heeft gisteren alvast de noodtoestand uitgeroepen. De politicus nam de maatregel om ervoor te zorgen dat de staat "zich kan voorbereiden op de potentiële impact van de orkaan", zo bleek uit een mededeling.

 
Dit dreigt een extreme, belangrijke en historische storm te worden. De condities zijn identiek aan de 'perfect storm' van 1991
Brian McNoldy
AFP

Coastal Storm Plan
De burgemeester van de stad New York, Michael Bloomberg, verduidelijkte tijdens een persconferentie dat de lokale overheden verwachten dat de doortocht van de orkaan Sandy zondagavond zal plaatsvinden. Hij waarschuwde dat het gaat om een "erg gevaarlijks storm" en riep de bevolking op om de overheidsinformatie aandachtig in de gaten te houden.

Intussen is in de stad het Coastal Storm Plan in werking gezet. Alle belangrijke stadsdiensten zijn opgeroepen om zich op het ergste voor te bereiden. Mogelijk wordt ook al het metro- en busverkeer stilgelegd.

Volle maan
De vorige 'perfect storm' dateert van 1991, en sloeg ook met Halloween toe. Het werd er eentje voor in de geschiedenisboeken, met golven van dertig meter die de vissersvloot op de Grand Banks overvielen, iets waar onder meer een succesvolle Hollywoodfilm uit voortvloeide. "Dit dreigt een extreme, belangrijke en historische storm te worden", meldt Brian McNoldy van de University of Miami. "De condities zijn identiek aan 1991."

Meteorologen voorspellen een gigantische storm met vijf à zes dagen dagen zware regen, hevige winden en aan de kust grote vloedgolven. De storm zal ook toeslaan tijdens een volle maan, met springtij, wat het risico op overstromingen en dijkbreuken aan de kust alleen maar groter maakt. In de hoger gelegen gebieden van Oost-Ohio, het zuidwesten van Pennsylvania, het westen van Virginia en de Shenandoah Mountains zal er wellicht veel sneeuw vallen, wat dan weer een hoop ellende met onder meer de stroomvoorziening kan veroorzaken.

Er wordt nu al uitgegaan van een minimale schade van een miljard dollar.

Michael Bloomberg, burgemeester van New York.
AFP Michael Bloomberg, burgemeester van New York.