Amerikaanse ‘modelsoldaat’ blijkt aanhanger van IS en krijgt celstraf van 25 jaar

De Amerikaanse sergeant Kang met de IS-vlag.
AP De Amerikaanse sergeant Kang met de IS-vlag.
Ikaika Erik Kang, een 35-jarige Amerikaanse militair, kust een IS-vlag, draait zich naar de camera en geeft vervolgens een demonstratie martial arts. Die demonstratie was bedoeld als gevechtstraining voor IS-strijders in Syrië en Irak. Kang wilde de terreurgroep graag vanuit de VS steunen. Hij moet er nu 25 jaar de cel voor in.

Want wat Kang niet weet is dat de tweede man, met wie hij de demonstratie in de video geeft, een undercoveragent van de FBI is. Die dienst had de sergeant al een tijdje in de gaten als IS-sympathisant. Begin 2018 begonnen ze een undercoveroperatie om de militair, die onder meer bij de luchtverkeersleiding van Fort Rucker in Alabama werkte, te betrappen.

De FBI-agenten deden zich ook voor als IS-sympathisanten. Kang gaf hen militaire uitrusting en geheime documenten, ook stemde hij er mee in om voor een videocamera gevechtstraining te geven met als bedoeling die video onder IS-strijders te verspreiden. Hij sprak over een plan om met zijn geweer een aanslag te plegen tijdens de kerstparade in Honolulu, Hawaï, de plek waar Kang opgroeide. Eenmaal hij daarover vertelde, werd hij opgepakt.

‘Modelsoldaat’

Tijdens zijn rechtszaak nam een voormalige meerdere van de vliegbasis het voor Kang op. “Hij was een modelsoldaat, die zich op een gegeven moment vreemd is gaan gedragen",  aldus Thomas Maia. Maia vroeg de leiding  van de basis meerdere keren om te kijken naar de geestelijke gezondheid van Kang, die soms urenlang naar de muur zat te staren. Hij wilde dan “het bloed door zijn aderen horen stromen”.  Verder zegt Maia nog: “Hij is niet uit zichzelf naar IS gaan zoeken, hij werd benaderd en bewerkt door de FBI. Als hij de juiste psychische zorg had gekregen toen ik daar om vroeg, was dit niet gebeurd.”

De getuigenis hielp de sergeant in ieder geval niet. “Kang heeft als militair gezworen de VS te verdedigen, maar heeft zijn land verraden door ook trouw te zweren aan IS. Daarvoor wordt hij nu verantwoordelijk gehouden", zei de Amerikaanse officier van justitie. Kang zelf verklaarde schuldig te zijn en kwam met justitie een celstraf van 25 jaar overeen. Een rechtbank in Hawaï ging daar deze week mee akkoord.

Sergeant Kang.
AP Sergeant Kang.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephane Stichelbaut

  Maar zijn overste heeft wel gelijk. Ipv hem te stimuleren, hadden ze ook kunnen achterhalen van waar die symphatie kwam. Nu hebben ze het enkel gestimuleerd. Ik zeg niet dat die man niet in een instelling thuis hoort, maar zijn overste zal hem niet voor niets hebben willen helpen.

 • Gerard Braeckmans

  Daar wordt er niet mee gelachen.

 • pat coens

  daar is het wat anders he, de straffen die ze opleggen ,hier zijn ze buiten op vijf jaar en kunnen ze opnieuw beginnen

 • Juliaan Van Reeth

  In de VS maken ze snel korte metten met zulk krapuul. Hier zou zo'n militair annex IS-aanhanger de steun krijgen van een horde (procedure)advocaten en met een enkelbandje of voorwaardelijke straf vrijkomen.